Мали: Износе лажи, не могу да прихвате добре економске резултате

БЕОГРАД: У појединим медијима води се кампања против добрих економских резултата које Србија постиже те се неки који не могу да их прихвате служе лажима да методолошки не може да се пореди БДП Србије са земљама у Европској унији (ЕУ) и Сједињеним Америчким Државама (САД), рекао је данас министар финансија Синиша Мали саопштило је министарство.
sinisa mali, Tanjug/Sava Radovanović
Фото: Танјуг/Сава Радовановић

"Методологија коју користи Републички завод за статистику за обрачун БДП-а је идентична методологији коју користи Европски завод за статистику (Еуростат), а наш систем националних рачуна је у потпуности усаглашен са важећим међународним стандардима", рекао је Мали.

Он је поновио да је међугодишњи раст БДП-а Србије у првом кварталу износио 5 одсто, док се у званичном саопштењу Еуростата наводи да је у еврозони у првом кварталу пад био -3,3 процента међугодишње, а у целој ЕУ пад БДП-а је -2,7 процената.

Мали је је одговорио и на тврдње у вези с ануализиваним стопама раста и о њиховом поређењу са другим земљама, иако се о таквим стопама раста БДП-а ретко говори у Европи, а појединци их у Србији, како каже, изнова погрешно интерпретирају.

"Ако посматрамо ануализоване стопе раста из првог квартала, које подразумевају да се раст из првог квартала настави у остатку године, а о чему појединци говоре, наш ануализовани раст је 1,2 одсто, а ануализовани пад у Европској унији је чак -14 одсто", казао је министар.

Додао је да је у САД БДП током првог квартала остварио десезонирани пад од -1,2 одсто и истакао да то значи да је ануализовани пад САД - 4,8 процената.

Министар финансија је закључио да је реч о још једној у низу лажи у оквиру кампање која се води у појединим медијима и додао да они не желе или не могу да прихвате чињеницу да Србија постиже добре економске резултате.

Подсетио је да је Међународни монетарни фонд (ММФ) у најновијем извештају навео да ће Србија ове године имати најбољи резултат кад је реч о стопи БДП-а у целој Европи и додао да ММФ Србији за следећу годину прогнозира раст од 7,5 процената.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести