МАЛИ ПОРУЧИО: Не морамо да се задужујемо, ИМАМО ДОВОЉНО НОВЦА

БЕОГРАД: „Није тачно да се поново задужујемо за 6,5 милијарди евра, већ враћамо 4,5 милијарди евра дуга, тако да је нето задужење само две милијарде евра”, изјавио је данас министар финансија Синиша Мали.
sinisa mali
Фото: Youtube Printscreen

Министар је у Скупштини Србије, одговарајући народном посланику Бошку Обрадовићу, рекао да је лидер Двери заборавио да каже да на државном рачуну има пет милијарди евра и да Србија не мора уопште да се задужује.

"У његово време није било тако. Оставили су нам земљу у којој није било пара ни за исплату пензија, а инфлација је била двоцифрена. Каже да су код нас највеће акцизе на гориво, а зашто не каже да су у Србији најјефтинији струја, хлеб и гас“, рекао је Мали.

Запитао је Обрадовића, када спомиње враћање државних банака, зашто се не запита зашто је неколико таквих пропало 2008, 2009. и наредних година.

"Хоћете да опет враћате државне банке да бисте могли да новац из њих преусмерите на рачуне ваших великих тајкуна. Неће моћи. Нема потребе за тим. Банкарски сектор је стабилан и добро функционише, имамо довољно девизних резерви и довољно новца да се подрже привреда и грађани“, нагласио је министар Мали.

На опаску да је изградња објеката за потребе ЕXПО 2027. изузета од јавних набавки, Мали је рекао да претпоставља да је то погрешно прочитано, јер постоји амандмам у коме се каже да ће се посебном уредбом регулисати јавне набавке када је у питању изградња за ЕXПО.

"Лицемерни сте, јер у ваше време закон о јавним набавкама није ни постојао  а сада су све јавне набавке јавне на порталу и свако може да се јави", казао је Мали.

Додао је да буџет за пољопривреду никада није био већи од онога који је предложен за следећу годину.

"Тај буџет износи 118 милијарди динара, од чега је 90 милијарди само за субвенције, а пре 10 година за њих је издвајано 10,3 милијарде динара", рекао је Мали.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести