Мали: Уплаћено за 30 одсто више од очекиваних пореза и доприноса

БЕОГРАД: Очекивали смо да током уплате прве рате одложених пореза и доприноса буде уплаћено 3,4 милијарде динара, а уплаћено је 4,5 милијарди динара или 30 одсто више од планираног, изјавио је министар финансија Синиша Мали.
dinari Foto: Dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

Он је одговарајући на питање Танјуга о томе како је прошла уплата прве рате одложених обавеза, појаснио да разлика у очекиваним и примљеним уплатама значи да су неке фирме платиле и више рата одједном.

Мали је подсетио да су ове обавезе подељене на 24 рате и да ће се наредних дана урадити детаљнија анализа уплате прве рате.

И уз трећи пакет мера јавни дуг неће прећи 60 одсто БДП

Учешће јавног дуга Србије и уз трећи пакет помоћи привреди и грађанима неће прећи 60 одсто БДП-а, рекао је министар финансија и поручио да држава води одговорну економску политику и да смо очували макоекономску стабилност.

Хоћемо да помогнемо грађанима и привреди и да их спремимо за време после пандемије, да направимо јуриш и на светска тржишта и остваримо бржи развој, рекао је Мали, који је на конференцији за новинаре са премијерком Аном Брнабић представио трећи пакет мера подршке привреди и грађанима.

Министар је навео да ове године охрабрује то што су бројке из јануара много боље него што се очекивало и да је, уместо планираног дефицита у буџету од 13,4 милијарди динара, остварен суфицит од 13,3 милијарди динара.

Трећи пакет мера је, каже, вредан 249,4 милијарди динара, а с прва два пакета спроведена у 2020. укупно 953 милијарди динара, с тим што су трећим пакетом мера, за разлику до прва два, укључена и велика предузећа која такође трпе последице пандемије корона.

То је, наводи, додатних 300.000 запослених у великим предузећима, што уз 1.050.000 предузетника и запослених у микро, малим и средњим предузећима значи да помоћ може да користи укупно 1,4 милиона запослених у приватном сектору у Србији.

Најавио је да ће у априлу бити усвојени и закони неопходни за спровођење трећег пакета помоћи.

Помоћ по 1.460 евра сваком запосленом кроз три пакета

Сваки предузетник и запослени у микро, малим и средњим предузећима у Србији добиће кроз исплату минималних зарада укупно 1.460 евра помоћи државе кроз три пакета мера подршке, рачуница је коју је изнео Синиша Мали.

Он је на конференцији за новинаре са премијерком Аном Брнабић, на којој је представљен трећи пакет помоћи привреди и грађанима, рекао да, ако се на то дода 100 евра које су прошле године добили сви пунолетни грађани који су се пријавили, и уз планирану исплату још 60 евра у овој години, 1.050.000 запослених добиће укупно по 1.620 евра.


Влада и даље отворена за договор с фриленсерима

Министар финансија Синиша Мали изјавио је да је влада и даље отворена за разговор са фриленсерима о измирењу пореских обавеза, иако су они раније одбили владин предлог за решење тог проблема.

Влада Србије је, подсећа, изашла са јасним предлогом за решење тог проблема и истакао да ниједна уређена држава не може да прихвати да се порези не плаћају.

Спремни су, казао је, да разговарају са онима фриленсерима који су зарађивали до 200 евра месечно, али не и са онима који су се кладили преко интернета или изнајмљивали луксузне виле неплаћајући порез и тако се обогатили, а сада би да се, како је казао, називају фриленсерима.

Разговарали смо како да они који су зарађивали до 200 евра месечно своју пореску обавезу испоштују по што бољим условима за њих, казао је Мали новинарима на представљању новог пакета помоћи владе Србије привреди и грађанима.

Прецизирао је да ће они, који су сада у дугу до 5.000 евра за протеклих пет година, са изменом Закона о порезу на доходак та обавеза бити смањена на 3.000 евра, што је, како је рекао, када се подели на 10 година рата од 26 евра месечно.

Увек постоји неко оправдање ако нисте плаћали порез, али уређена и озбиљна држава не може да опрости такав дуг. Максимално смо урадили да им изађемо у сусрет, да будемо што флексибилнији, без камате, казао је министар.

Истакао је да је влада на тај начин ушла у ризик јер они који су плаћали порез све време могу да се запитају зашто се некима толико излази у сусрет.

Стављамо у незгодан положај 2,2 милиона грађана који су плаћали порез све време, јасан је Мали.

Подсетио је да су сва решења заустављена до усвајања измењеног Закона, а фриленсере је позвао да измире своје обавезе или да се пријаве најближој пореској филијали.


Када су угрожени сектору у питању, каже Мали, хотелијери и угоститељи прошле године су добили додатно још једну минималну зараду, а ове године такође ће моћи да рачунају на још једну додатну минималну зараду

Само кроз минималне зараде сваком запосленом у овом сектору држава је помогла са 1.970 евра. Ако на то додате и директну помоћ од 160 евра, то је онда 2.130 евра, каже Мали.

Сматра да су ово импозантне цифре и бројке које показују не само да држава води одговорну економску политику и да води рачуна о сваком запосленом, него говори о снази наше економије и наших јавних финансија, о одговорности и начину на који водимо економску политику

Од тога нећемо одустати, поручио је Мали и изразио задовољство што је смо кроз ова три пакета мера добили тај кредибилтете и створили поверење код грађана који знају да држава постоји и када је криза у питању.

Ми ћемо и да набавимо вакцине, да изградимо две ковид болнице за четири месеца, ми ћемо и да нађемо новац и начин да помогнемо свим предузећима да опстану, да преживе и да буду још јачи након пандемије, закључио је Мали.

Остајемо при процени раста БДП у 2021. од шест одсто

Синиша Мали је изјавио да апсолутно остаје при процени да ће, упркос ситуацији са корона вирусом, раст БДП-а Србије бити шест одсто, колико је и предвиђено буџетом за ову годину.

С трећим пакетом помоћи, који треба додатно да ојача привреду, апсолутно смо сигурни да је раст од шест одсто реалан, нагласио је Мали одговарајући на питања новинара.

Мали је рекао да је буџетом за ову годину предвиђено чак 330 милијарди динара за капиталне инвестиције, што је 5,5 одсто БДП-а, за изградњу аутопутева, мостова, тунела и других инфраструктурних објеката, што све подстиче раст БДП-а.

Министар је подсетио да је, поред тога, предвиђено и повећање плата у јавном сектору од пет одсто, пензија за 5,9 одсто, као и мининалне зараде за 6,6 одсто.

Нема много земаља у свету који су свој буџет тако конципирале у овој ситуацији, као и да имају и повећање плата и пензија, навео је Мали.

Каже да охрабрују цифре страних директних инвестиција у 2020. години, као и раст извоза.

Све то значи, истиче Мали, више новца у буџету и за нове пројекте и веће плате и пензијем.

То је све потврда да се Србија променила и да остајемо победници и водећи у Европи када је економија у питању.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести