Матић: Губици у домаћем туризму око милијарду евра

БЕОГРАД: Домаћи туризам је највише погођен пандемијом корона вируса, а губици у том сектору износе око милијарду евра, изјавила је данас министарка трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић.
putovanje korona granica turizam pix
Фото: Pixabay.com

Она је казала да је, без обзира на кризу изазвану епидемијом, потенцијал Србије у туризму огроман и да је домаћи туризам у неповољној ситуацији доживео процват, а да су домаће дестинације доживеле бум.

''''Држава је још на почетку године донела неколико кључних мера, пре свега Уредбу о заменским путовањима јер су туристичке агенције биле у проблему, око 85 милиона евра аранжмана је било уговорено. У тренутку када се схватило да ће туристичка сезона пропасти, држава је помогла да агенције не банкротирају'''', рекла је Матић за ТВ Пинк.

Истакла је да је велику подршку државе добио сектор хотелијерства и да је 312 хотела у 68 места у Србији добило помоћ од 10, 5 милиона евра уз појашњење да је реч о субвенцијама од 350 евра по лежају и 150 по смештајним јединицима.

Како је рекла, највише су погођени су хотели у великим градовима, док су бање и планине доживели неку врсту процвата.

Матић је приметила да се мењају приоротети у домаћем туризму у епидемиолошким условима и да све више добијају на значају дестинације у којима породице могу да се изолују и у којима има садржаја у природи за планинарење, пешачење, бициклизам...

Она је навела да се ове године испоставило да су у сеоском туризму ограничени смештајни капацитети на чему ће се, каже, радити у наредном периоду, као и на садржају јер туристи очекују да имају активности током одмора.

''''Наши грађани воле да путују, а Србија одавно завредела да постане и нашим грађанима једна од омиљених дестинација. Раније нисмо довољно развијали домаћи туризам, а од 2012. смо почели више да радимо на његовом потенцирању и развоју инфраструктуре'''', рекла је Матић.

Говорећи о сектору трговине, министарка је рекла да у Србији није било несташица производа и да су продавнице од почетка пандемије добро снабдевене за разлику од неких других земаља.

''''Имали смо кратак застој са снабдевањем брашном и квасцем, али и то је брзо решено. Било је и домаћих и увозних производа сасвим довољно'''', рекла је Матић.

Истакла је да је Србија имала успешну пољопривредну годину и да је на располагању 2,6 тона и да је има сасвим довољно, чак и за извоз.

''''Исто је и са уљем и шећером. Грађани могу да буду мирни што се тиче основних животних намирница и спремни смо за сваки сценарио. држава има механизме да одреагује ако буде неких поремећаја у извозу или повећању цена, што нећемо дозволити", нагласила је Матић.

Она је казала да ће приоритети за ресорно министарство у наредном периоду бити да се туризам изведе из кризе, као и да се настави пројекат изградње локалних рачунарских мрежа у основним школама.

Како је рекла, завршена је мрежа у 900 школа, а следеће године биће још 500 чиме ће све школе бити покривене рачунарском мрежом.

''''Започели смо велики пројекат широкопојасне телекомуникационе инфраструктуре у руралним крајевима. То значи да економско најнеразвијенији крајеви добити телекомуникациону инфраструктуру, која, поред путне и железничке инфраструктуре, представља основ за останак грађана у тим крајевима, даљи економски развој и привлачење страних инвестиција'''', нагласила је Матић.

EUR/RSD 117.1207
Најновије вести