Михајловић: До 7 сати кроз СРБ прошло 26.000 камиона, 13.000 за наше потребе

БЕОГРАД: Снабдевање робом је у тренутној ситуацији када се боримо против ширења вируса корона од виталног значаја, најважнији путеви су проходни данас, као што је било и јуче, а до јутрос до 7.00 часова у Србију је ушло 26.000 теретних камиона, од чега 13.000 за потребе наше земље, изјавила је данас министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић.
mihajlovic, Tanjug/Zoran Žestić
Фото: Танјуг/Зоран Жестић

"Најважнији путеви у Србији су као и увек очишћени, можемо само рећи да је сада то још важније за снабдевање Србије, за поток транзита, ауто-пут је проходан, као што је био и јуче. Ради се 24 сата, многе службе раде 24 сата да би у Србији камиони теретњаци несметано полазили и доносили све што нам је неопходно", казала је Михајловић за РТС.

Наводећи да је снабдевање робом од виталног значаја у овом тренутку, Михајловић каже да је због тога Влада и донела да је то један од приоритета, али не само то, већ и транзит кроз Србију.

"Јутрос до 7.00 часова 26.000 теретних камиона је ушло на територију Србије, од чега је 13.000 за потребе Србије. Отежавајућа околност је што са друге стране трпимо губитке, када говоримо о превозу путника, било да је у питању водни, ваздушни саобраћај, железнички саобраћај", каже.

Илуструјући губитке, Михајловић каже да је прошле године, 22. марта било 14.500 путника на аеродрому Никола Тесла, док је 22. марта ове године био 71 путник.


Губици у транспорту 120 милиона евра, до краја године 600 милиона

БЕОГРАД: Губици у транспорту износе 120 милиона евра, а процењује се да ће бити 600 милиона евра до краја године, изјавила је данас потпредседица владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић.

Највеће губитке бележи ваздушни саобраћај, додала је министарка.

"У овом тренутку најважније је јавно здравље и да сачувамо грађане и земљу. Економских и финансијских последица ће бити и Влада Србије заједно са председником Александром Вучићем активно ради на програму економских мера како бисмо кроз све тешкоће прошли најоптималније", рекла је Михајловић гостујући на РТС - у.

Она је за јутарњи програм РТС-а истакла да у овом тренутку према проценама губици у транспорту износе око 120 милиона евра,

"Ваздушни саобраћај свакако трпи највеће губитке. На Аеродрому „Никола Тесла“ 22. марта прошле године било је 14.500 путника, ове године на исти дан 71 путник. Губитке бележе и све друге врсте транспорта, од водног до железничког. Процене су да ће до краја године губици у транспорту бити око 600 милиона евра“, изјавила је Михајловићева.

Додала је да држава чини све да прођемо са што мање последица, као и да систем и све службе функционишу.


Сви камиони који уђу у земљу се контролишу, правила постоје, процедуре постоје, наводи Михајловић и каже да када улазе камиони у Србију за насе потребе, возачи су у камионима, санитарна роба им даје дозволу да оду до одредишта где ће роба бити испоручена.

Све док се роба не испоручи, возачи се одмарају и то 24 сата и то време су у изолацији, каже Михајловић и додаје да што се тиче оних који пролазе кроз нашу државу, имају могућност само да се задрже 12 сати на нашој територији и иду у конвојима, под полицијском пратњом.

"Све што смо могли да учинимо да набдевање буде сигурно, урадили смо. Да возачи буду безбедни, а да пре свега грађани Србије буду безбедни", истиче Михајловић.

Истиче да теретни превоз свуда иде, као и теретни превоз било да је у питању железница, водни саобраћај, карго, а да се не говори о камионима.

Оно што не иде јесте путнички саобраћај, нема крузера, пристајања путника, каже Михајловић и додаје да је процена да до овог тренутка у путницком транспорту губици су око 120 милиона евра, а процена је и да до краја године ће губици бити око 600 милиона у области транпорта, од чега је ваздушни саобрацај тај који трпи највеће губитке.

Србија је прва која је донела сва правила везана за транспортни саобрабраћај, наводи министарка и додаје да смо показали и другим државама колико је важан транзит за све - за БиХ, за Словенију, Хрватску, Румунију, Северну Македонију..., уколико хоћемо да сви грађани имају све што им је потребно.

"Оно што је најважније јесте јавно здравље и ми све то чинимо и радимо у циљу да људи буду здрави. Зато се ми сви трудимо да све функционише, држава функционише, обезбеђује оно што је неопходно", закључила је Михајловић.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести