Михајловић: Градићемо гасовод Мокрин-румунска граница

БУКУРЕШТ: Потпредседница владе и министарка енергетике Зорана Михајловић, изјавила је данас у Букурешту да ће Србија ове године урадити пројектно-техничку документацију за градњу транспортног гасовода Мокрин - румунска граница од 12,8 км и да ћемо изградњом ове интерконекције добити могућност повезивања гасним системом Трансгаз у Румунији и гасоводом Бруа.
1
Фото: Танјуг/МРЕ/Зоран Петровић

Михајловићева је разговарала у Букурешту са румунским министром енергетике Дањиелом Вирџилом Попескуом о реализацији заједничких пројеката, унапређењу сарадње две државе у области обновљивих извора енергије и изградњи гасне интерконекције.

Она је рекла да су за Србију приоритети повезивање у гасном сектору и изградња нових енергетских капацитета.

"Србија и Румунија имају традиционално добре и пријатељске односе, што је одлична основа да разговарамо о будућим заједничким пројектима. Србија је ове године почела изградњу гасовода Ниш-Димитровград, који ће нам омогућити да добијамо гас и из ЛНГ терминала у Грчкој и гас из Азербејџана, али је наш план да се повежемо гасоводима и са другим суседима, да направимо гасну мапу повезаности, јер је то једини начин да будемо безбедни у овом сектору", навела је она.

Како је рекла, повезивање Србије и Румуније гасном интерконекцијом јесте пројекат од заједничког интереса и верује да ће бити убрзана реализација, саопштило је министарство.

"Наш циљ је да смањујемо производњу енергије из прљавих горива и повећамо проценат капацитета који за производњу енергије користе ОИЕ. У нашем новом инвестиционом плану вредном више од 35 милијарди евра, поред изградње хибридне РХЕ Ђердап 3, желимо и нове соларне и ветроелектране. Постоји обострано интересовање да радимо на реализацији пројекта хибридне РХЕ Ђердап 3. То није само нови извор енергије важан за балансирање нових капацитета, већ и пројекат који ће унапредити регионалну енергетску безбедност и стабилност", рекла је Михајловићева.

План је и изградња ветропарка и соларне електране као комбинације плутајућих солара и солара на земљи.

Ђердап 3 би практично постао хибридна реверзибилна ХЕ, јединствена у Европи, навела је Михајловићева.

EUR/RSD 117.1155
Најновије вести