Министри ЕУ без договора о ограничењу цена за руски гас

БРИСЕЛ: Министри енергетике ЕУ затражили су данас од Европске комисије ограничавање прихода произвођачима електричне енергије који имају ниске троскове производње, као и да се припреми хитна и привремена интервенција Комисије која укључује ограничавање цена гаса, рекао је након министарског састанка министар индустрије и трговине у влади Чешке Јозеф Сикела.
gas plin pix
Фото: Pixabay.com

Данашњи састанак у Европском савету је био фокусиран на четири области за које су земље чланице затражиле од Европске комисије да припреми конкретне законске предлоге.

"Заједно са ЕК морамо да радимо на брзом и координиранираном решењу како би ублажили последице високе цене енергије сто је пре могуће. Успели смо да пронађемо добар правац за мере које морају бити предузете", објаснио је Сикела.

Министри су такође позвали ЕК да представи мере за координирано смањење потражње широм ЕУ чиме би се смањио притисак на производњу струје и затразили да се припреме мере које ће помоћи у решавању проблема смањене ликвидности.

Сикела каже да тренутни ниво цене гаса и електричне енергије стварају притисак на ЕУ економију, умањују компетитивност европских компанија и стварају друштвене тензије.

"Најважније је да се побринемо да грађани и компаније не буду изневерени", додао је он.

Сикела додаје да је Чешко председавање ЕУ спремно да организује још један ванредни министарски састанак до краја септембра како би се усвојила конкретна решења.

Како је раније јавио Ројтерс који је имао увид у нацрт закључака с министарског састанка, министри су разматрали могућност ограничавања цене руског гаса, али и навели да је "неопходан даљи рад" на томе.

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести