ММФ: Корона одводи свет у кризу гору од Велике депресије

ЛОНДОН: Светска економија ће ове године доживети пад од три одсто, док се бројне земље суочавају са највећим економским проблемима у последњих неколико деценија, саопштено је из Међународног монетарног фонда (ММФ).
ekonomska kriza, pixabay.com
Фото: pixabay.com

Они наводе да је пад економије најгори од Велике депресије из тридесетих година прошлог века, те оцењују да је пандемија свет одвела у "кризу каква није постојала".

Уколико пандемија буде дуго трајала то ће тестирати способности влада и централних банака да контролишу кризу, додаје ММФ, а пренео је Би-Би-Си.

Гита Гопинат, главна економисткиња ММФ-а, каже да би криза могла светски друштвени производ да умањи за девет билиона долара.

Иако је ММФ похвалио "брзу реакцију" у земљама попут Велике Британије, Немачке, Јапана и САД, наводи се да ниједна земља неће бити имуна на економски пад.

Очекује се да ће се глобални раст опоравити за 5,8 одсто следеће године, али само ако се пандемија оконча у другој половини 2020.

Гопинат каже да велика економска блокада представља "црну реалност" за политичаре, који се суочавају са "неизвесношћу око дуготрајности и интензивности шока".

Делимичан опоравак је пројектован за 2021 годину, каже Гопинат.

Она наводи и да се први пут од Велике депресије и од развијених економија очекује да буду у рецесији.
ММФ упозорава да се раст у развијеним економијама неће вратити на ниво од пре вируса до 2022. године.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести