ММФ: Пандемија ће и у 2021. подизати ниво глобалног дуга

ВАШИНГТОН: Пандемија ковид-19 наставиће да подиже глобални јавни дуг 2021. године, али је већа потрошња на убрзање вакцинација најбржи начин за почетак нормализације државних финансија, саопштио је данас Међународни монетарни фонд.
mmf
Фото: Youtube Printscreen

ММФ је у свом извештају "Фискални монитор за 2021" навео да би стављањем корона вируса под контролу бржом вакцинацијом на глобалном нивоу, до 2025. године прилив пореских прихода у развијеним економијама могао да се повећа за преко један билион долара.

Када се исти сценарио примени на економске прогнозе Фонда, глобални бруто домаћи производ би могао да се повећати за 9,0 билиона долара у истом периоду, јер би било убрзано поновно отварање предузећа и запошљавање, оцењује се у извештају ММФ-а, преноси Ројтерс.

"Вакцинација ће се, дакле, више него исплатити", констатује Фонд.

ММФ и Светска банка током виртуелних састанака на овонедељном заједничком пролећном заседању охрабрују земље чланице да наставе са фискалном подршком својим економијама и рањивим социјалним групама и предузећима док пандемија не буде под чврстом контролом.

Фонд је проценио да је владе широм света, од почетка пандемије до 17. марта ове године, фискална подршка због короне коштала око 16 билиона долара. Тај износ обухвата 10 билиона долара веће потрошње и пропуштених прихода, као и шест блиона долара државних зајмова, гаранција и убризгавања финансијских "ињекција" у предузећа.

Према предвиђању ММФ-а, фискални дефицити у већини земаља ће се лагано смањити у 2021. због истека или укидања програма подршке везаних за пандемију, опадња броја захтева за накнадама за незапосленост и опоравка буџетских прихода са поновним отварањем предузећа.

Просечан буџетски дефицит у развијеним земљама достигао је 11,7 посто БДП-а прошле године, чиме се тај удео учетворостручио са нивоа од 2,9 одсто 2019. године, а у текућој години би требало да се спусти 10,4 процента, прогнозира ММФ.

Лагано ће опасти и дефицити у економијама у успону на 7,7 посто БДП-а ове године, ау привредама са ниским приходима на 4,9 процената.

У извештају се предвиђа да ће просечан јавни дуг жемаља широм света достићи рекордних 99 одсто БДП-а у 2021, у однису на 97 процената апрошле године, те да ће се на том нивоу стабилизовати. У развијеним економијама, према пројекцијама ММФ-а, дуг ће се ове године попети на рекродних 122,5 посто БДП-а са лањског нивоа од 120,1 одсто.

ММФ се заложио за циљану подршку сиромашним домаћинствима, мањинским групама, женама и радницима на слабо плаћеним пословима у неформалним секторима многих економија, као и малим предузећима.

Такође је поручио да ће неке напредне земље са високим нивоом дуга можда морати да почну да обнављају фискалне резерве како би се припремиле за будуће шокове.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести