ММФ тражио анализу цена струје, што не значи и поскупљење

ВАШИНГТОН: Међународни монетарни фонд (ММФ) препоручио је српским властима да спроведу дубинску анализу тарифа за електричну енергију ради евентуалног прилагођавања цена како би се обезбедило покриће трошкова тог сектора, речено је данас Танјугу у ММФ-у.
struja FBakic
Фото: Dnevnik.rs

Дубинска процена тарифа је, како објашњавају у тој светској финансијској институцији, потребна како би се “осигурало потпуно покриће трошкова, укључујући трошкове повећаног ослањања на обновљиве изворе енергије и инвестиционе потребе за обезбеђење адекватних производних капацитета“.

“Оваква процена је укључена у Инструмент за координацију политике Србије (ПЦИ) са ММФ-ом. Истовремено, нагласили смо потребу да се размотре друштвене импликације могућег прилагођавања тарифа за електричну енергију, посебно утицај на угрожена домаћинства”, истичу из ММФ-а за Танјуг.

Српске власти, напомиње ММФ, “тренутно процењују тарифе за струју са циљем да евентуално примене прилагођавање тарифа касније ове године”, додајући да у овом тренутку Фонд “нема никакав прелиминарни резултат те анализе”.

Поједини домаћи медији објавили су недавно да би од септембра струја могла да поскупи за нешто мање од осам одсто, а у Агенцији за енергетику Србије (АЕРС) су Танјугу рекли да још нису добили никакав захтев за промену цене електичне енергије.

ЕПС, пре упућивања таквог захтева консултује владу, а када предлог за промену цене стигне у АЕРС, то тело, као независно, доноси коначну одлуку о поскупљењу струје.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести