На списку тржних центара за продају и Меркатор у Новом Саду

БЕОГРАД: Словеначки трговински ланац Меркатор планира да прода 17 великих трговачких центара, од чега осам у Словенији, четири у Хрватској и пет у Босни и Херцеговини, а на састанку представника ове компаније са банкарима и кредиторима у Словенији, објекти у Србији нису били предмет нове одлуке о продаји.
Merkator u Novom Sadu Foto: Dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

Министар трговине туризма и телекомуникација Расим Љајић појашњава да што се Србије тиче, нема нових одлука, осим старе вести да је ТЦ Меркатор у Новом Београду продат за 46 милиона евра као и раније позната информација да се продаје објекат Меркатор центра у Новом Саду.

Словеначки медији су раније данас пренели вест да је трговински ланац Меркатор започео продају 16 трговачких центара, наводећи да је се то догодило на састанку са банкарима и кредиторима где су презентовани планови за реструктурирање Меркатора. 

На састанку је, објашњава Љајић, представљен план да се прода 17 објеката, а не 16 како је речено, и то је осам у Словенији, четири у Хрватској и пет у Босни и Херцеговини, те да је намера да ти објекти буду продати великом трговинском ланцу у пакету, док се објекти у Србији не помињу. 

Министар објашњава да је на састанку, на којем је требало да се нађе начин да се обезбеде обртна средства, речено да Меркаторова предузећа у Србији имају највећи тржишни потенцијал у односу на остале земље. 

Продајом објеката у Словенији, Хрватској и Босни и Херцеговини, управа овог међународног ланца жели да дође до обртних средстава како би, по оцени министра, уложили у развој трговинске мреже ове компаније.

Љајић додаје да је план српског Меркатора да се од новца од продаје два објекта у Србији, једног који је прошле године продат на Новом Београду и другог у Новом Саду, чија се продаја очекује, намире банке и добављачи у нашој земљи.

Објекат у Новом Београду је продат за 46 милиона евра, од тога ће 31 милион ићи банкама, а 15 милиона добављачима, наводи Љајић.

Као илустрацију да нема бојазни од евентуалног отпуштања радника у овом трговинском ланцу у Србији, Љајић каже да Меркатор тренутно има потребу да запосли 244 нова радника у Србији.

Иначе, према до сада објављеним подацима, Меркатор намерава да до 2021. године од продаје некретнина приходује око 320 милиона евра, како би смањио дуг који износи око 850 милиона евра, преноси Јутарњи лист. 

На листи за продају су и Супер Конзум у Загребу и Меркатор Шишка у Љубљани, који су уврштени међу 15 најбољих трговина у свету по препоруци ИГД, водеће струковне организација у области трговине, која је прошле године објавила попис од петнаест трговачких центара у свету које у 2017. треба посетити. 

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести