Наћи кућепазитеља у згради или стиже професионални управник

НОВИ САД: На сајтома неколико локалних самоуправа у Војводини објављено је обавештење скупштинама станара у којем се они подсећају да имају обавезу да до 12. децембра ове године, што значи да им је остало месец дана, морају да се ускладе са новим Законом о становању и одржавању зграда, који предвиђа да морају одржати скупштине станара, изабрати управнике и уписати се у Регистар стамбених заједница.
с
Фото: Dnevnik.rs

Уколико скупштине станара то не буду урадиле саме, напомиње се у обавештењу, Општинска управа ће бити у обавези да уведе принудну управу, поверавањем послова управљања зградом професионалном управнику који обавља послове управљања све док стамбена заједница не донесе одлуку о избору управника или док не закључи уговор о професионалном управљању. У том случају, наводи се у обавештењу, станари ће бити у обавези да плаћају професионалним управницима. Скупштине станара имају обавезу да до 12.децембра обавесте Општинске управе да ли су изабрали управнике или нису.

12. децембар рок да станари изаберу управника

Дакле, оно што се чинило далеко, с обзиром да је Закон о становању и одржавању зграда донет прошле године, сада се приближило, а према поруци из Министарства грађевинарства Србије одлагања нити “продужетака” неће бити. Другим речима, станари не могу да се оглуше о ову своју законску обавезу јер ће се у супротном сусрести са наметнутим професионалним управником којем ће сваког месеца морати да плаћају за рад.

48 лиценцираних управника у Новом Саду

Не само да станари морају да изаберу управника своје зграде већ морају и да је пријаве како би постала  део јединствене базе стамбених заједница односно да буду уписане у Регистар стамбених заједница при Републичком геодетском заводу. Не постоји тачан податак колико у Србији има зграда, али се процењује да их је пре шест година било више од 100.000. Процедура регистрације ј иста за све општине у Србији, а грађани могу Регистру стамбених заједница приступити кроз нову апликацију за електронску регистрацију по једношалтерском систему.

Нови Закон о становању предвиђа функцију професионалног управника зграде. У новом занимању шансу су видели незапослени или незадовољни својим послом, али и многе институције решене да их за тај посао оспособе. Током априла стручни испит у ПКС положило је 197  кандидата, а касније је лиценцу стекло још њих преко 200, тако да их тренутно у Србији има 400. У Новом Саду има 48 лиценцираних управника, док их, рецимо, у Сремској Митровици нема уписаних у евиденцију.


Шанса за запослење

Приликом доношења новог Закона о становању , који је увео професију професионалних управника, наведено је да је то прилика да до посла дође између 15.000 и 20.000 незапослених.

Управо због тога у новом занимању шансу су видели незапослени или незадовољни садашњим пословом па су  неки од њих одлучили да уложе око  30.000 динара како би прошли обуку и стекли лиценцу надајући се да ће од Нове године добити радно место.


У ресорном Министарству верују да ће се станари, који су одговорни према својој имовини, у највећем броју случајева договорити како ће да управљају зградама у којима живе. Додају да су локалне самоуправе, које су надлежне за област становања и одржавања зграда, дужне да стварају што боље услове за стамбене заједнице и да обезбеде све услове да се обави регистрација, али и да информишу и помажу грађанима како би испунили своје законске обавезе. Уколико, пак, до договора у зградама не дође и не буде изабран за кућепазитеља неко од станара, локалне самоуправе треба да уведу у посао професионалне управнике , којих сада има 400, мада их нема у свим општинама у Србији.

Љ. Малешевић

EUR/RSD 117.1216
Најновије вести