Најснажнији раст пословне активности у еврозони у три годинe

ЛОНДОН: Економски раст у еврозони убрзао се у мају најснажнијим темпом у последњих више од три године, јер се поновни успон активности у доминантној услужној индустрији блока надовезао на процват поизводног сектора.
novac
Фото: pixabay.com, ilustracija

Композити индекс менаџера набавке (ПМИ), који израчунава компанија IHS Markit за прикупљање и обраду података, а који представља поуздан показатељ економског здравља, попео се у мају на 56,9 поена са априлских 53,8 бодова, извештава Ројтерс.
Ово повећање се дугује све већем броју предузећа која су се поново отворила, или су у најмању руку пролагодила пословање локдауну.
Мајски ниво ПМИ индекса је највиши од фебруара 2018. године, и знатно је изнад границе од 50 поена која раздваја раст од пада.
Према прошлонедељној анкети Ројтерса, економија 19-чланог монетарног блока требало би да забележи раст од 1,4 процента у овом кварталу.
„Мере за сузбијање вируса су сведене у мају на најнижи ниво од прошлог октобра, што је омогућило нарочито изражено побољшање пословне активности у услужном сектору, које је праћено новим скоро рекордним растом производње“, каже Крис Вилијамсон, главни економиста у IHS Markitu.

Индекс ПМИ у индустрији услуга је скочио на 55,1 поена овог месеца са 50,5 поена у априлу, и на највишој је коти од јуна 2018.
Услужне компаније су имале користи од ослобађања потиснуте потражње, при чему је индекс нових послова, који је током већег периода пандемије био испод 50 бодова, узлетео на 56,7 поена са ранијих 49,7, што је највише од јануара 2018.
Производна индустрија је много боље пребродила пандемију од услуга, јер су фабрике углавном остале отворене. ПМИ индекс у производњи износи 62,8 поена, што је занемаљиво ниже од рекордне вредности у априлу 62,9 бодова.
Произвођачи се муче с набавком сировина због проблема с мањком понуде и суочавају се са високим растом трошкова инпута. Индекс који мери кретање трошкова порастао је у мају на 86,5 бодова, на највиши ниво од јуна 1997. године када је Маркит покренуо ово истраживање.
"Колико дуго ће ови инфлаторни притисци трајати зависиће од тога којом ће се брзином понуда опоравити и ускладити са потражњом. Неравнотежа се, међуитим, за сада погоршава, што резултира највећим икада забележеним притиском на цене робе", наводи Крис Вилијамсон из IHS Markita.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести