НБС: Девизне резерве Србије 13,03 милијарде евра у септембру

БЕОГРАД: Бруто девизне резерве Народне банке Србије износиле су на крају септембра 13.03 милијарде евра, и мање су за 338,8 милиона у односу на крај претходног месеца, саопштено је из НБС.
nbs
Фото: Tanjug (S. Radovanović)

Девизним резервама на овом нивоу обезбеђује се покривеност новчане масе М1 од 136 одсто и шест месеци увоза робе и услуга, што је двоструко више од стандарда којим се утврђује адекватан ниво покривености увоза робе и услуга девизним резервама.

Нето девизне резерве (девизне резерве умањене за девизна средства банака по основу обавезне резерве и другим основима) на крају септембра износиле су 10,77 милијарди евра.

Нижи ниво бруто девизних резерви у септембру је у највћој мери резултат деловања два фактора – плаћања девизних обавеза државе (нето 212 милиона евра), као и активности НБС на домаћем девизном тржишту продајом девиза (150 милиона евра), ради наставка обезбеђења финансијске стабилности, односно ублажавања ефеката корона кризе на домаћу економију.

Нето приливи у девизне резерве током септембра остварени су по основу ефикасног управљања девизним резервама, донација, девизне обавезне резерве банака услед уобичајених активности банака и другим основима (укупно нето 17,2 милиона евра), а остварен је и позитиван нето тржишни ефекат од 6,0 милиона евра.

Обим реализоване трговине девизама на међубанкарском девизном тржишту у септембру износио је 410,4 милиона евра и био је за 48 милиона евра мањи него у претходном месецу. Од јан аура до краја септембра ове године, у међубанкарској трговини реализовано је укупно 4,82 милијарде евра.

У септембру, као и од почетка ове године, вредност динара готово је непромењена у односу на евро. НБС је на међубанкарском девизном тржишту у септембру нето продала 120 милиона евра.

Од почетка године, НБС је ради одржавања релативне стабилности на девизном тржишту, а у условима знатно појачане глобалне неизвесности услед кризе изазване пандемијом, нето продала 1,63 милијарде евра, наводи се у саопштењу.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести