Неизвесно отварање погона „Сегеди сефоа” у Бачу

Да ли ће договор Општине Бач и државног мађарског предузећа “Сегеди сефо”, о отварању погона за производњу у сектору текстилне индустрије, у којем би требало да буде запослено стотинак радника, бити остварен, за сада се не зна.
bac, Dnevnik/Slobodan Šušnjević
Фото: Дневник/Слободан Шушњевић

Председник општине Бач Борислав Антонић јуче је упутио делегацију у Сегедин, како би се у седишту фирме “Сегеди сефо”, с којом је општина поптисала споразум о отврању погона, утврдило о чему се ради, па зато није желео да коменатрише ову ситуацију.

Наиме, договорено је да Општина Бач овом мађарском предузећу уступи празан и руиниран објекат од 435 квадратних метара, који партнер из Мађарске треба да опреми за рад како би у септембру започела производња. Споразумом је предвиђено и да се и да се у том погону запосли 50 радника, а потом и следећих 50, који би радили у све смене. Тада је  договорено и да ће зааинтересовани који прођу одговарјуће тестриање, бити упућени у Сегедин на обуку, те да ће за то бити плаћени. Како сада стоје ствари, део договореног није и испоштован јер је радницима понуђен посао у Сегедину, а не у Бачу. Ни хонорар током обуке није исти као што је било речено.

Иначе, тестирање у Бачу прошло је 39 кандидата, а прва група - њих 19, који одлично владају кројачким занатом, отишло је на обуку у Сегедин.  - У Сегедину је урађено још једно тестирање и одабрано осам радника којима је одмах понуђено запослење у Мађарској, што су они оберучке прихватили - каже посредник у овом послу Славко Мијатов. - То, међутим, није према споразуму потписаном с општином Бач, јер ни у једној одредби није било ставке да Општина Бач за мађарског послодавца тражи раднике, већ да ће они похађати обуку како би радили у погону који треба да буде отворен у Бачу.

По његовим речима, „Сегеди сефо” до сада се показао као поуздан пословани партнер, а то што су радници прихватили да раде у Сегедину је њихово право, које нико не може да им ускрати.


Без посла многи вешти игли и маказама

У Србији је пре више од две деценија текстилна индустрија била веома развијена, али су готово сви погони затварени и без посла је остала многобројна радна снага вешта игли и маказама. У малим срединама, као што је Бач, где је деценијама радило познато текстилно предузеће “Славија”, врсне кројачице остале су без радног места, па уговор Општине Бач и предузећа “Сегеди сефо”, које производи за надалеко познати светски бренд “Пол Шарк”, много значи. Иначе,  “Сегеди сефо” у Мађарској запошљава више од 1.000 радника, од којих је више стотина са инвлаидитетом.


- Током обуке обезбеђен је комплетан боравак, смештај и храна, плаћени су и трошкови пута на релацији Бач–Сегедин и у супротном смеру, а раднице које су биле на обуци примале су и одговарајући хонорар  – каже Мијатов.

Какав ће бити епилог, требало би да буде познато након повратка представника Бача Сегедину. Чињеница је да би отварање погона за у Бачу било од велике користи за ову општину, не само због смањења незапослености већ и покретања привредног раста.

З. Делић

 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести