НИС утискује CO2, план да 2030. пола потрошње буде из ОИЕ

БЕОГРАД: НИС велике промене у енергетском сектору види као нове могућности за даљу енергетску транзицију и допринос енергетској стабилности не само НИС-а и Србије, већ и региона, поручио је директор Блока Енергетике у НИС-у Сергеј Фомихин.
nis naftna industrija srbije
Фото: nis.eu/printscreen (Promo)

За Билтен Националног нафног комитета Србије, он је оценио да је НИС формирао Блок енергетике да би убрзао процес енергетске транзиције који у тој компанији трају дуже од осам година.

Основни фокус биће ширење обима посла у области производње и трговине електричном енергијом, соларном енергијом, као и управљање енергетским ресурсима у НИС-у, укључујући и ТЕ-ТО Панчево и ХИП Петрохемију, рекао и додао да кроз контунирани развој компанија унапређује и енергетски сектор Србије.

Поручио да је основни циљ НИС-а декарбонизација кроз процес енергетске транзиције.

Планирамо да до 2030. године половина наше потрошње буде из алтернативних извора енергије и чинимо значајне кораке у том правцу, рекао он.

Фомихин рекао да се пре свега разматрају пројекте производње електричне енергије из енергије Сунца и ветра, где су учињени конкретни кораци.

НИС анализира потенцијалне пројекте за примену биомасе, биогаса као и малих хдроелектрана, а он најављује интензивирања пројеката из области енергетске ефикасности, обновљивих извора енергије, издвајања и складиштења CO2, развоја пилот пројеката за некомерцијалне технологије.

Наводи да је НИС истовремено дефинисао и велики број мера и могућности за смањење различитих врста емисија, првенствено гасова са ефектом стаклене баште.

Већ вршимо “утискивање” CO2 у наша лежишта у циљу спречавања емисија у атмосферу и подизања производње нафте и гаса. Тиме остварујемо двоструку добит - имамо и бизнис бенефите, али свакако и еколошке користи, рекао је Фомихин.

Навео је да је НИС од 2013. године започео програме производње електричне енергије на нафтним и гасним пољима тамо градећи мале електране које из гасова производе електричну и топлотну енергију.

У овај програм НИС је до сада инвестирао више од 20 милиона евра, а укупна максимална електрична снага електрана је 14 МW, прецизирао је он и навео да се поред еколошких остварују и финансијски бенефити.

Истакао је да се кроз реализацију пројеката уградње соларних фотонапонских електрана на осам бензинских станица у Србији планира годишња уштеда у набавци струје од готово 300 МWх уз испоруку око 40 МWх у дистрибутивну мрежу а са годишњим смањење емисије угљен диоксида од 375 тона.

Планирамо да пројекат буде проширен на још 30 бензинских станица у наредне две године. Такође планирамо изградњу соларних фотонапонских електрана у оквиру Рафинерије нафте Панчево и складишта деривата нафте у Новом Саду, рекао је Фомихин.

Најавио је да ће та два пројекта бити окончана до јесени 2023. године, те да ће укупну инсталисану снагу панела бити 8,3 МW а годишња производња 11200 МWх електричне енергије.

Навео је да је НИС завршио пројекат гасне ТЕ-ТО Панчево, те да наставља рад на пројекту ветропарка.

Он је истакао да је за НИС најважније стабилно снабдевање електричном енергијом јер попут Рафинерије Панчево у свом саставу има постројења од посебног значаја за Републику Србију.

Директор Блока Енергетика НИС наводи да је та компанија кроз своју зелену агенду од 2009. године у пројекте заштите животне средине и пројекте који значајно доприносе унапређењу еколошке слике инвестирали око 900 милиона евра.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести