Новак: Украјина неће моћи да подрије пројекат Северни ток 2

МОСКВА: „Украјина неће моћи да поткопа пројекат гасовода Северни ток 2”, изјавио је данас потпредседник руске владе Александар Новак.
severni tok 2 you tube
Фото: Youtube Printscreen

„Сматрамо да се овај пројекат не може подрити. Урађен је у складу са свим захтевима (европских) закона“, рекао је Новак у интервјуу за руску економски тв канал РБЦ.

Коментаришући бројне изазове с којима се овај гасовод суочавао, он је нагласио да Русија верује да ће Северни ток 2 добити неопходан сертификат до краја првог полугодишта 2022. године и да ће коначно почети да ради.

„Судећи по временском плану за сертификацију, с којим сам упознат, сертификација би требало да буде завршена у првој половини 2022, најкасније до краја прве половине године. Ако наше колеге буду заинтересоване да сертификацију заврше брже, и испоруке могу почети много раније“, рекао је Новак, према извештају руске агенције.

Ројтерс преноси да је на питање да ли Русија има „план Б" у случају да Северни ток 2 не буде сертификован, Новак одговорио: „Не разматрамо такве опције и верујемо да ће бити покренут у складу са роковима који су одређени за сертификацију".

Додао је, такође, да се Русија нада да неће бити постављани неки нови захтеви у вези са овим пројектом.

Потпредседник руске владе је и овом приликом поновио да је Русија спремна да повећа извоз гаса у Европу, али по дугорочним уговорима, што је аранжман који европске компаније избегавају преферирајући краткорочне спот уговоре.

Цене гаса у Европи су од јесенас нагло скочиле због раста потражње и мањка залиха у складиштима.

Изградња Северног тока 2, који иде од Русије преко дна Балтичког мора до Немачке, завршена је у септембру, али гасовод још није покренут јер се чека одобрење регулатора из Берлина и Брисела.

Цевовод, који заобилази Украјину као ранију главна транзитну руту за снабдевање Европе руским гасом, исполитизован је због растућих тензија између Русије и Запада, који, како наводи Ројтерс, страхује да би Москва могла да нападне Украјину како би је спречила да успостави блиске везе са НАТО-ом. Русија негира да има такве планове.

Извршни директор украјинске државне енергетске компаније Нафтогаз рекао је прошлог месеца да се нада да гасовод Северни ток 2 неће бити пуштен у рад, тврдећи да он није у складу са европским законима. Украјина је убирала значајне приходе од наплате транзитне таксе за транспорт гаса преко њене територије, без којих ће остати ако Северни ток 2 проради.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести