Нови правилник: Технички преглед око пола сата, цена око 4.000 динара

НОВИ САД: Од сутра, 5. јула, технички прегледи аутомобила биће знатно ригорознији и трајаће пола сата за путничке аутомобиле и биће обавезни и детаљни.
automehanicar
Фото: pixabay.com

У то пола сата контролори ће морати на праве пет фотографија возила – предње, задње, леве и десне стране и брзинометра, а на свакој слици мораће да стоји датум и време, као и читка регистарска ознака возила. На другој слици мора стајати име контролора који је урадио технички преглед. За три године биће обавезан и видео-запис техничког прегледа.

Као и до сада, провераваће се кочнице, трап, фарови, опрема, а новина је да ће се идентификовати број шасије, број мотора и кубикажа, а фотографије ће бити доказ да је возило заиста прошло технички преглед. Ауто-куће које раде техничке прегледе добиће од МУП-а Србије инструкције о томе шта ће се толерисати, а шта не, а очекује се и да данас-сутра стигне јединствени ценовник техничког прегледа у Србији.

Од сутра се неће толерисати неисправни уређаји за заустављање, за управљање, дубинска корозија, оштећени пнеуматици или пнеуматици код којих је дубина газећег слоја мања од фабрички дозвољене, неисправни светлосносигнални уређаји и оштећена или нечитљива идентификациона ознака.

Начелник Управе саобраћајне полиције Небојша Арсов упозорава на то да грађани морају знати да регистрациону налепницу више не могу продужити уколико не обаве технички преглед возила по новим правилима.

Због тога не треба да наседају на приче разних агенција за регистрацију возила о добијању исправе без техничког прегледа, подвукао је Арсов. Како је додао, ако покушају да обаве регистрацију без техничког прегледа, било сами или преко неке агенције, саслушаћемо их у кривичном поступку као учеснике или саучеснике кривичног дела фалсификовања исправа.


Вежбали нова правила цео месец

У Техничком прегледу „Мото-град” у Новом Саду су за „Дневник” објаснили да новине које ступају на снагу сутра њима неће знатније утицати на рад јер су многе обавезе и до сада извршавали.

Они, наиме, већ месец дана, припремајући се за примену нових прописа, раде техничке прегледе по новом, односно фотографишу и детаљно прегледају возила.

Од сутра ће, као ново, продужити радно време да би изашли у сусрет својим клијентима. Нови ценовник још нису добили, али тврде да ће технички преглед бити скупљи. Чекају обавештење о цени техничког прегледа од МУП-а Србије, као и неке друге смернице о даљем раду.


Новина од сутра је и да ће након завршеног техничког прегледа сваки власник чије је возило исправно добити потврду о техничкој исправности или регистрациони лист, а уколико је возило неисправно, добиће извештај о утврђеном стању, у којем ће бити наведене све неиспавности. Ако власник возила добије извештај о неисправном возилу, има рок од три дана да уради све поправке и поново дође на технички преглед.

Начелник Саобраћајне полиције Небојша Арсов поручује да ће прва два месеца примене новог Правилника о техничком прегледу возила Саобраћајна полиција на линије техничког прегледа послати све своје инспекторе, којих тренутно има више од 100, да би помогли агенцијама за регистрацију у нејасноћама. Иначе, технички преглед може се урадити месец дана пре регистрације па нема разлога да се стварају гужве у агенцијама за регистрације. Део тих агенција у Новом Саду јуче још увек није могао да каже нову цену техничких прегледа јер су чекали да им стигне званично обавештење из МУП-а Србије.

Све ауто-куће су за „Дневник” рекле да је сасвим извесно да ће технички прегледи од сутра бити скупљи. До сада су стајали између 1.200 и 1.700 динара, а по незваничним изворима, нова цена ће се кретати између 2.000 и 4.000 и требало би да буде иста у целој Србији.

По новом Правилнику, технички преглед путничких аутомобила и комбија трајаће 30 минута, мотоцикла и трицикла 15, трактора 20, возила преко 3,5 тоне с хидрауличним кочницама 35 и возила преко 3,5 тоне с пнеуматским кочницама 45.

Љ. Малешевић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести