Обавезно чланство у ПКС у складу са Уставом

БЕОГРАД: Уставни суд Србије утврдио је да је обавезно чланство привредних субјеката у Привредној комори Србије (ПКС) у складу са Уставом, међународним документима и судском праксом.
presuda cekic pixabay
Фото: pixabay.com

Одлуком ИУз-249/2016, која је донета 18. априла, Уставни суд је заправо одбио као неоснован предлог за утврдивање неуставности и несагласности са потврђеним међународним уговором одредбу члана 10. став 1. Закона о привредним коморама, који је прописао да су: Чланови Привредне коморе Србије, у складу са овим законом, сви привредни субјекти који обављају регистровану пословну делатност на територији Републике Србије".

Истом одлуком уставног суда одбачене су и иницијативе за покретање поступка за оцену уставности ставова 1. до 6. поменутог члана 10, као и захтеве за обуставу извршења појединачних аката и радњи предузетих на основу одредби овог члана.

У својој одлуци, Уставни суд је оценио да привредне коморе у правном поретку Републике Србије не представљају удружења приватноправног, већ јавноправног карактера, као и да не представљају удружења из члана 55. Устава, који поред осталог јамчи право да се остане изван сваког удружења.

"Из тога следи да привредни субјекти који обављају регистровану пословну делатност на територији Републике Србије не уживају уставну заштиту тзв. права на негативну слободу удруживања, односно права да се не буде члан удружења", наводи се у одлуци Уставног суда.

У вези навода из одбијеног предлога и већег броја одбачених иницијатива - да је оспорена одредба Закона несагласна са уставним принципом слободе предузетништва, Уставни суд је закључио да су ови наводи очигледно неосновани.

Суд у том контексту подсећа да из одредаба члана 10. оспореног Закона неспорно следи да привредни субјекти (правна и физичка лица) за обављање одређене привредне делатности треба да испуне услове прописане одговарајућим посебним законом и да се упишу у законом предвиђени регистар, а да својство члана привредне коморе стичу тек након уписа у регистар. 

"Пошто је чланство у привредној комори последица, а не услов за обављање одређене привредне делатности, оспорена одредба Закона не се може сматрати ограничењем слободе предузетништва. Стога је Уставни суд утврдио да је и у овом делу предлог неоснован, а иницијативе неприхватљиве", наводи се, поред осталог, у одлуци Уставног суда коју је у целости на свом сајту објавио портал е-капија.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести