Од данас "зелени" коридори на појединим граничним прелазима

БЕОГРАД/БРИСЕЛ: Од данас почиње примена система "зелених" коридора на одређеним граничним прелазима у оквиру ЦЕФТА региона, а када се испуне прописани технички услови у овај систем биће укључени и други прелази.
Granični prelaz Preševo Foto: Tanjug/video
Фото: Гранични прелаз Прешево Фото: Танјуг/видео

Земље Централноевропског трговинског споразума (ЦЕФТА) одобриле су листу основних роба којима треба дати предност када је реч о прекограничном транспорту како би се обезбедило адекватно снабдевање у условима кризе COVID-19.

У питању су храна и медицинска опрема који ће убудуће имати првенство пролаза на тзв. "зелним коридорима", успостављеним у циљу ефикаснијег транспорта и бржег преласка граница за сву робу.

"Зелени коридори" подразумевају убрзане правне и здравствене процедуре на одређеним граничним прелазима који ће бити отворени за траспорт робе 24 сата, седам дана у недељи.

У Србији ће у овом режиму радити прелази Сремска Рача, Прешево, Гостун и Мердаре.

Најава доласка робе на граничне прелазе обављаће се преко Система електронске размене података између царинских управа у оквиру ЦЕФТА.

"Гранични прелази и зелене траке у оквиру овог система отворени су за све врсте робе, док је за производе који имају посебан хуманитарни значај успостављен додатни режим претходне најаве, који обезбеђује посебан приоритет на граничним прелазима дуж зелених коридора", кажу у Привредној комори Србије (ПКС).

У овај режим уврштени су поједини производи намењени исхрани људи и животиња, као и лекови, медицинска и заштитна опрема, неопходни у сузбијању и заштити становништва од Цовид 19 епидемије.

Председник Привредне коморе Србије и Коморског инвестиционог форума Западног Балкана Марко Чадеж упутио је крајем марта апел председници Европске комисије, Урсули вон дер Лајен, да се Западни Балкан укључи у систем "зелених коридора" ЕУ, који олакшава и убрзава транспорт робе.

На сајту ЦЕФТА могу се пронаћи све неопходне санитарне мере и листа производа.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести