Око 360 гумарских фабрика у Србији почињу да раде од 4. маја

БЕОГРАД: Око 360 домаћих компанија које се баве производњом гуме и гумених производа почеће са радом од понедељка 4. маја, најавио је данас секретар Удружења за гумарску индустрију Привредне коморе Србије Драган Стевановић и додао да су међу тим компанијама и велике фабрике за пнеуматике.
guma tocak
Фото: Youtube Printscreen

Стевановић је за Танјуг рекао и да је данас Влади Србије и Министарству тргвине, туризма и телекомуникација поднета иницијатива за укидање привремене забране извоза дезинфицијенаса, детерџената и сапуна.

Када је реч о компанијама које се баве производњом гуме, Стевановић је казао да се у овој години очекује пад производње у тој индустријској грани не само због, како наводи, обуставе рада тих фирми у ванредном стању у трајању од 15-20 дана него и због пада тражње на тржишту европских земаља.

''Очекује се да пад тражње у гумарској индустрији буде око 19-20 одсто у овој години'', напомиње Стевановић.

Додао је да у хемијском сектору ради око 3.000 компанија које запошљавању близу 50.000 радника и да хемијска индустрија бележи раст производње последњих година.

Како каже, само у прошлој години хемјска индустрија је остварила извоз у вредности од 2,7 милијарди долара што је 15,2 одсто укупног извоза Србије.

''Међу десет највећих извозника увек су ту две или три компаније из хемијске индустрије'', наводи Стевановић. 

Он истиче да је и у време ванредног стања хемијска индустрија била врло активна, а посебно фабрике које се баве производњом индустријских гасова, медицинских гасова, алкохолоа, дезинфицијенаса, биоцида, инфективних кеса… 

''Те компаније су поднеле велики терет у овом периоду јер су, поред основне производње, показале и изражену солидарност и друштвену одговорност донирајући и помажући привремене болнице'', навео је Стевановић.

За сву робу која је била тражена у овом периоду све фабрике су радиле у три смене.

Фабрике за производњу дезинфицијенаса, алкохола и гасова су због повећања обима производње радиле у три смене, а више од 30 фирми које су раније производиле детерџенте и друге хемикалије током ванредног стање прешле су на прозиводњу дезинфицијенаса.

''Ту нам је много помогло Министарство за заштиту животне средине које је брзо издавало дозволе. Резултат свега тога је да је тржиште задовољено и да имамо вишка производа'', каже Стевановић. 

Напомиње да у најтежем периоду кризе изазване пандемијом корона вируса није радило око 140.000 радника, а да је од јуче почело да ради око 35.000 радника.

''Фирме почињу са радом и очекујемо да ће од 4. до 8. маја сви почети да раде'', истиче Стевановић.

Додаје да ће се по укидању ванредног стања фабрике углавном вратити на своју примарну производњу.

''Осим ако у међувремену нису нашле своје место на домаћем и регионалном тржишту на којем постоји велика тражња за нашим дезинфицијенсима, сапунима и средствима за прање'', каже Стевановић.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести