Отворен Контакт центар за притужбе у вези са исплатом пензија

Влада Србије отворила је контакт центар за јављање притужби на рад банака у вези с исплатом пензија.
Kol centar deo jedinstvenog informaciono-komunikacioni sistem DZ „Novi Sad” Foto: F. Bakić
Фото: Кол центар, илустрација, фото: Дневник (Ф. Бакић)

Премијерка Ана Брнабић у консултацијама с председником Србије Александром Вучићем донела је одлуку да се омогући исплата пензија уз издвање посебних овлашћења, као и путем доставе, подсећају из Владе.

Народна банка Србије је банкама доставила детаљну инструкцију за поступање према пензионерима, а оне су биле у обавези да омогуће својим корисницима две опције: једна је путем издавања посебног једнократног овлашћења за лице које ће у њихово име и за њихов рачун, уз поседовање своје и њихове личне карте, подићи унапред дефинисан износ пензије, а друга је достава пензије на кућну адресу. Такође, сви пензионери који имају платне картице, могу их дати особама од поверења, како би за њих обавили куповину или им подигли пензију.

Из Владе поручују да су банке дужне да контактирају своје кориснике у вези начина исплате, а пензионери се могу јавити и на посебне бројеве телефона банака како би их пензионери контактирали. Сва обавештења могу наћи на сајтовима банака код којих имају рачуне, или на бројеве кол центара, исписаним на полеђини платних картица које имају и користе.


Доступни за хитне интервенције

Пацијенти који имају веће здравствене проблеме треба да се јаве лекару који ће их упутити у здравствене центре, рекла је Милијић и истакла да хитне интервенције, свакако, и даље постоје. Милијић је навела и да ће бање одложити позиве за осигурана лица којима је потребна рехабилитација и напоменула да ће се с тим наставити када се буде завршило ванредно стање.


Сви грађани који имају проблема с радом банака на исплати пензија, могу писати на адресу isplata.penzija@gov.rs, или се јавити на телефон 011/73-0-560.

Директорка нишке филијале Републичког фонда за здравстено осигурање Светлана Милијић рекла је да ће и особе које немају оверену картицу здравственог осигурања моћи да остваре здравствену заштиту у пуном обиму. Према њеним речима, то значи да ће осигураници моћи да подигну лекове на рецепт и без оверене картице здравственог осигурања, а исто важи и за помагала.

- Молимо све осигуранике да остану код куће у циљу спречавања ширења заразе корона вирусом, а ми ћемо све урадити за њих електронским путем - рекла је Милијић за ТВ Прва.

Она је објаснила да то, на пример, значи да они којима је лекарска комисија филијале продужила боловање на 30 дана не морају да брину о томе, као ни они којима се боловање први пут отвара. Они су обавезни само да позову свог изабраног лекара, а лекар ће контактирати филијалу и филијала ће продужити боловање.

- Не треба да долазите ни у филијалу, ни код лекара да бисте били ослобођени партиципације и ове године - рекла је Милијић.

Такође, трудничка боловања продужена су на три месеца, а биће продужавано и даље, у случају да и ванредно стање буде продужавано. И породиљске и друге услуге социјалне заштите неће каснити ни један дан, изјавила је градска секретарка за социјалну заштиту Београда Наташа Станисављевић додајући да је исплата за породиље протекла по плану, 25. у месецу. Њима је исплаћено 37,5 милиона динара. Што се тиче подношења решења, породиље могу да их поднесу путем поште, а могу да дођу и до Секретаријата, навела је Станисављевић, објашњавајући да су остављене кутије за сваку врсту права, у које захтеви могу да се убаце.

Што се тиче исплате самих накнада, ту нема никаквог чекања, све се исплаћује на време, каже Станисављевић и наводи да када је у питању новчана социјална помоћ, дечији додатак, увећана туђа нега и помоћ, туђа нега и помоћ, посебна нега, за све оне који су били у праву, а за које није одлучено до 15. марта од надлежних, та права се продужавају на три месеца, односно до краја ванредног стања.   

Е. Д.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести