Отворена биогасна електрана у Старој Моравици

СТАРА МОРАВИЦА:  Министар енергетике и рударства Александар Антић, који је данас присуствовао отварању биогасне електране Стара Моравица, поручио је да је она показатељ како треба развијати пољопривреду и енергетику на одржив начин.
Otvaranje biogasne elektrane Stara Moravica  Foto: Tanjug
Фото: Tanjug

"Овај пројекат је скупио неколико важних аспеката, он је подршка пољопривреди, подршка екологији, али и енергетски пројекат. Управо то представља будућност пољопривреде", рекао је Антић.Биогасна електрана Стара Моравица производи електричну енергију користећи биомасу а, према Антићевим речима, то је добар принцип рада који увезује сточарство и ратарство.

Како је рекао, поред 100.000 тона житарица и неколико хиљада тона меса овде ће се сада производити 16.000 мегавата сати електричне енергије што ће помоћи решавању питања електричне енергије са којим се овај регион суочава.Антић је изразио захвалност људима који су, како је рекао, имали храбрости да удују у овакав пројекат.

"Верујем да је подршка коју смо као држава дали кроз законодавни оквир, подстицање и цену електричне енергије довољна, а ово треба да буде показни пример за наше пољопривреднике", навео је Антић. Министар је рекао да ће влада наставити да подржава пројекте попут овог који штите околину.

Власник електране Хуберт Кишпало рекао је да је за десет година колико послује у Бачкој било и тешких година, попут ове када је владала суша, али да је било више успеха.Кишпало се захвалио министру Антићу на подршци.

"Влада Србије и министарство енергетике препознају да су овакви пројекти важни за развој Србије, а ово је заиста важан еколошки пројекат који ће сачувати околину", рекао је Кишпало.Руководилац електране Владан Дивљак говорио је о начцину на који електрана прозиводи електричну енергију, али и о обновљивим изворима енергије.

Према Дивљаковим речима, суштина производње из обновљивих извора је очување животне средине.Како је рекао, ова електрана нема лош утицај на ваздух, јер биљке апсорбују сав угљен диоксид и не стварају ефекат стаклене баште.Отпад из индустрије, каже он, не складишти се на зеленим површинама, нити се испушта у водо-токове.

Како је објаснио, највише удела у биогасу има гориви гас метан, из кога се извлачи енергија.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести