ПАЛЕ ЦЕНЕ ПРОИЗВОДА И УСЛУГА ЛИЧНЕ ПОТРОШЊЕ Инфлација у Србији сада 5 одсто

БЕОГРАД: Цене производа и услуга личне потрошње су у  марту пале са фебруарских 5,6 одсто на 5,0 одсто у односу на исти месец прошле године, објавио је данас Републички завод за статистику (РЗС).
inflacija statistika
Фото: pixabay.com

Цене су у марту ове године, у односу на фебруар, у просеку биле више за 0,3 одсто.

Потрошачке цене у марту 2024, у поређењу са истим месецом претходне године, повећане су за пет одсто, док су у поређењу са децембром 2023. године у просеку веће за 1,1 одсто.

Посматрано по главним групама производа и услуга класификованих према намени потрошње, статистички подаци показују да је у марту ове године, у односу на претходни месец, раст цена забележен у групама комуникације од 2,9 одсто, ресторани и хотели од 0,6 одсто и здравље од 0,5 одсто.

Подаци РЗС показују да су цене производа из групе алкохолна пића и дуван и опрема за стан и текуће одржавање у марту 2024. у односу на фебруар биле веће за по 0,3 одсто, транспорт  за 0,2 одсто, док су у групама становање, вода, електрична енергија, гас и остала горива и образовање цене порасле за по 0,1 одсто.

Статистички подаци показују да је пад цена забележен у групи рекреација и култура од минус 0,7 одсто, док се цене осталих производа и услуга нису битније мењале.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести