Пандемија скоро преполовила вредност акција авио-компанија

ЛОНДОН: Пандемија вируса Ковид-19 збрисала је 41 одсто, односно 157 милијарди долара, вредности акција 116 светских авио-компанија које котирају на глобалним берзама, а многе од њих толико брзо троше своју готовину да сада могу да покрију трошкове мање од два месеца, према анализи агенције Ројтерс.
avion, pixabay.com
Фото: pixabay.com

Међународна асоцијација за ваздушни саобраћај (ИАТА) саопштила је да би том сектору могло да буде потребно 200 милијарди долара подршке од влада широм света.

Авио-компаније су присиљене на предузимање драстичних мера како би смањиле расходе.

Примера ради, "Емирејтс" и "Ел Ал Израел Ерлајнс" предложили су запосленима да узму неплаћено одсуство, а "Вијетнам Ерлајнс" и Вијетџет Ер су најавили да ће обуставити летове до главних одредишта у југоисточној Азији и Европи.

Америчке ваздухопловне компаније ће такође убрзано смањивати радну снагу путем неплаћеног одсуства до 12 месеци, уз здравствено осигурање, или путем програма превременог пензионисања што је знак да авио-превозници не очекују брз опоравак.

Амерички председник Доналд Трамп је изјавио јуче да се разматра и ограничавање путовања унутар Сједињених Држава, што би био додатни ударац за домаће превознике, извештава Ројтерс.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести