ПКС: Српска храна за трговинске ланце у Русији

МОСКВА: Представници петнаест српских компанија, произвођача и извозника прехрамбених производа, презентовали су у Москви извозни потенцијал и одржали билатералне преговоре са три водећа руска трговинска ланца "Х5", "Азбука укуса" и "Била", саопштила је данас Привредна комора Србије (ПКС).
pks/jutjub
Фото: Youtube Printscreen

Реализовано је више од 50 комерцијалних сусрета српских извозника и руских увозника са циљем успостављања директних пословних контаката, унапређења билатералне приврене сарадње и повећања српског извоза.

Сусрете су организовали ПКС и Министарство трговине, туризма и телекомуникација, у сарадњи са Министарством економског развоја Руске Федерације.

Вршилац дужности помоћника министра трговине, туризма и телекомуникација Маја Мандрапа Гашић истакла је да су укупни билатерални односи две земље на највишем нивоу, да постоји обострани интерес за јачање економске сарадње и да потенцијал није ни близу искоришћен.

"Очекујемо да ће разговори подстаћи нове пословне иницијативе чији ће конкретни резултати допринети већем извозу у Руску Федерацију", закључила је Мандрапа Гашић.

Директор сектора пољопривреде ПКС Вељко Јовановић нагласио је да треба успоставити директан дијалог између пословних асоцијација Србије и Русије, разменом информација о обавезним стандардима усаглашености квалитета производа и формирањем заједничке пословне платформе ради координације пословања српских извозника и систематизације неопходних квалитативних предуслова за пласман српских производа на руском тржишту.

Пословна платформа ће у наредном периоду бити дефинисана оквирним Споразумом о сарадњи између ПКС и Асоцијације руских малопродајних трговинских ланаца "Акорт".

Директор Департмана Министарства економског развоја Руске Федерације Михаил Анисимов истакао је да су српски прехрамбени производи заступљени на руском тржишту, препознати као квалитетни и да, иако је Русија у овом тренутку усмерена на супституцију увоза, развој и локализацију домаће производње, постоји интерес за даљим јачањем сарадње са српским компанијама.

Пласман српских производа у Руску Федерацију на основу јединственог, преференцијалног Споразума о слободној трговини и бесцаринског извоза на тржиште од преко 144 милиона становника, карактерише стартна, ценовна, конкурентна предност у односу на друге, увозне производе.

Укупна спољнотрговинска робна размена Србије са Руском Федерацијом у 2017. години износила је скоро 2,6 милијарди долара.

Укупан српски извоз у 2017. години вредео је 993,1 милиона долара и порастао је за 25,12 процената у поређењу са претходним периодом.

Трговинска размена у прва три месеца 2018. године бележи позитивна кретања и стабилан тренд раста извоза у Руску Федерацију у висини од 25,8 одсто, а очекује се да ће српски извоз у 2018. премашити 1,2 милијарде долара.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести