ПКС: Суфицит привреде Златиборског округа 255 милиона евра

БЕОГРАД: Привреда Златиборског округа остварила је суфицит у спољнотрговинској робној размени од 255 милиона евра у прошлој години, резултати су изнети на 3. седници Парламента привредника Златиборског управног округа у Ужицу.
privredna komora srbije
Фото: PKS

Истакнуто је да актуелни јавни позиви Министарства привреде могу допринети ублажавању негативних ефеката на пословање компанија који су настали због ситуације у Украјини.

На седници су представљени нови програми подршке за ову годину Министарства привреде, Фонда за развој и Агенције за осигурање и финансирање извоза.

Директорка РПК Златиборског управног округа, говорећи о актуелној ситуацији у Украјини, је рекла да привредници са подручја РПК Ужице значајан део спољнотрговинске размене остварују са Русијом, Украјином и Белорусијом.

"Компаније највише извозе алуминијум и друге обојене метале, месинг, бакар, тако да оне могу очекивати и највеће промене у пословању. Компаније се за сада добро сналазе, прате ситуацију и покушавају да ускладе своје активности које дефинитивно нису заустављене већ су у одређеној мери успорене и прилагођавају се тренутним условима", рекла је Лапчевић.

Спољнотрговинска робна размена привреде РПК Златиборског управног округа износила је у 2021. години више од 1,35 милијарди евра, од чега је извоз био 804 милиона, а увоз 549 милиона евра, наведено је у саопштењу.

Подаци показују и да је индустријска производња овог подручја у прошлој години већа за 18,5 одсто у односу на 2020. годину.

На подручју које покрива ПКС – РПК Ужице минуле године регистровано је 3.033 активна привредна друштва, што је 2,02 одсто више у односу на 2020, као и 12.349 предузетника - 5,01 одсто више него 2020.

Представница Фонда за развој Џевида Нинков је представила активности Фонда и нагласила да је на територији Златиборског округа од 2017.године одобрено 377 кредита, што је око три милијарде динара кредита и 267 милиона динара бесповратних средстава.

Седница је одржана у оквиру програма ‘‘Решавање питања задужења и престанка пословања привредних субјеката у региону Западног Балкана’‘, који реализује ПКС у сарадњи са Министарством привреде и Министарством правде и уз подршку Међународне финансијске корпорације - чланице Групе Светске банке и Владе Швајцарске, коју представља Швајцарски секретаријат за економске послове.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести