План за више од 200 нових радних места у Нидеку у Новом Саду

Тачно 13.724.800 евра износи државна помоћ коју ће Министарство привреде доделити компанијама Nidec Motor Serbia (NEMS) и Nidec Elesys Europa (NEE), које послују у радној зони Север 4 у Новом Саду, након што је Комисија за контролу државне помоћи одобрила ову трансакцију.
s
Фото: Youtube Printscreen

Овај новац, две компаније које су у власништву европског огранка јапанске Nidec групације - Nidec Europe, искористиће за набавку опреме за два погона од којих је NEMS-ов завршен, док ће фабрика NEE бити готова почетком наредне године.

У бизнис плану којим је NEMS конкурисао за помоћ код Развојне агенције Србије наводи се да ће предузеће запослити 116 нових радника на неодређено време до краја 2024. године те да ће до краја 2026. године уложити 92.893.000 евра у „материјална и нематеријална средства”. Такође, NEMS се обавезао да ће две године након што попуни број новозапослених на њихове зараде потрошити нешто више од 4,5 милиона евра. Услов је и да се наредних пет година од заврштека инвестиције не смањује број радних места и вредност поменутих (не)материјалних средстава, као и да  NEMS остане у истом подручју.

Као и Nidec  Elesys Europe и NEMS се обавезао да након испуњене квоте запослених њима исплаћује зараду за најмање 20 одсто вишу од минималне зараде. Помоћ ће се овом предузећу исплаћивати у траншама, од којих ће највећа бити наредне године, када би требало да буде запослено 63 нових радника на неодређено време. Још 28 њих биће запослено 2024. године, а годину дана касније и преосталих 25 радника добиће посао на недоређено време.

Што се тиче друге компаније, која ће добити нешто више од четири милиона евра, NSS се обавезао да ће запослити 100 нових радника на неодређено до краја 2024. године и до тада ће уложити најмање 37.875.000 евра у свој погон, који се налази тик уз фабрику Nidec Electric Motor Serbia. Наиме, обе компаније заправо су закупци хала које је изградио и гради београдски ЦТП инвест, након што је од Новог Сада купио око 20 хектара земљишта у радној зони Север 4 за скоро милијарду динара.

У првој фази у Новом Саду, у јединој својој фабрици у Европи, NEE би правио инвертере за европско тржиште, а напомиње се да би половина запослених била са високом школском спремом, док би остали радили у производњи

Као и NEMS и NEE се обавезао да ће током две године од попуне предвиђеног броја запослених на њихове плате издвојити најмање 2.414.000 евра. Број запослених такође не сме да буде смањиван, нити да се умањује вредност набављене опреме током пет година након завршетка инвестиције. Такође, није дозвољена селидба запослених и погона у истом периоду.


Велики планови

Обе компаније, и NEMS и NEE, основане су у Новом Саду пре готово две године. Према ранијим најавама NEMS би у првој години рада, то јест током 2023. године, требало да испоручи тржишту око милион електромотора. Најављена је и изградња истраживачко-развојног центра, а крајњи број запослених би могао да досегне и 2.000.

Нови Сад је у опремање околине локација Нидекових фабрика уложио око 200 милиона динара, а званичници су истицали да би укупна вредност Нидекових инвестиција у Новом Саду моглада досегне и две милијарде долара.


И у овом случају помоћ ће бити у три транше почевши од наредне године, када би посао требало да добије 21 нових радника. Годину после биће запослено још 59 људи, да би 2025. године посао на неодређено добило преосталих 20 радника.

У пројектима улагања види се да ће техничку и оперативну подршку новосадским огранцима Нидека пружати стручњаци из других компанија ове групације која је основана 1973. године у Кјоту, запошљава скоро 140.000 људи широм света и пре две године имала је консолидовани приход од око 13 милијарди евра. Асортиман Нидека састоји се од електромотора свих величина, али и електронских и оптичких компоненти.

Обе компаније заправо су закупци хала које је изградио и гради београдски ЦТП инвест, након што је од Новог Сада купио око 20 хектара земљишта у радној зони Север 4 за скоро милијарду динара

НЕМС ће у Новом Саду у почетку производити три мотора са четкицама, од којих су два намењена аутомобилима: један за серво управљач и један вучни мотор. За ту намену биће набаљена опрема вредна више од 80 милиона евра, док ће око 12,7 милиона евра бити утрошено на закуп пословних објеката.

Nidec Elesys корпорација  биће надлежна за NEE у Новом Саду, а истиче се да је ова корпорација развила ЕПС и АБС системе који се уграђују у „Хондина” возила. Након тога, развили су већи број система електронске контроле као што су милиметарски радар и систем попуњености возила.

У првој фази у Новом Саду, у јединој својој фабрици у Европи, NEE би правио инвертере за европско тржиште, а напомиње се да би половина запослених била са виском школском спремом, док би остали радили у производњи. Нидец Елесyс Еуропе планира да укупно уложи 37.875.000 евра, од којих је скоро 35 милиона за нову опрему, а остатак за закуп пословног простора.

С. Крстић

EUR/RSD 117.1131
Најновије вести