Платежна моћ половине гостију Будве мања од 500 евра

БЕОГРАД: Скоро 80 одсто гостију који бораве у Будви има између 16 и 49 година и посећивали су је више пута, а углавном долазе због релаксације, забаве и активности, природних лепота, нових искуства, гастрономије и културе.
budva pixabay
Фото: pixabay.com

То је показало истраживање тржишта - Guest Survey 2019. које је спровела Туристичка организација општине Будва, у сарадњи са немачком компанијом Mascontour GmbH, које је објављено на сајту Туристичке организације. Када је у питању платежна моћ будванског госта, код половине посетилаца она износи испод 500 евра.

Код 32 одсто је између 500 и 1.000 евра, 11 одсто има личне приходе између 1.000 и 2.000 евра, док седам одсто туриста зарађује више од 2.000 евра месечно. Када се ради о трошковима, они у просеку гости троше дневно (по особи) 23 евра у ресторанима, 17,5 евра за сувенире, 15,1 за забаву, 13,61 за храну и пиће у продавницама и маркетима.

Анкета о ставовима туриста и локалних заинтересованих страна о туризму и туристичком производу Будве рађена је током летњих месеци прошле године, а учествовало је 1.068 испитаника. Истраживање је показало да се током припреме путовања гости углавном ослањају на информације које су добили од других људи (пријатељи и рођаци, друштвени медији/блогови о путовањима ) или на своја лична искуства. Гости су најзадовољнији љубазношћу локалног становништва, квалитетом смештаја, услугом у ресторанима…

Насупрот томе, испод просека су оцењени градски комунални проблеми, куповина и сувенири, спортске и културне активности, услуге туристичких водича (екскурзије)… Више од половина испитаника (54 одсто) је веома задовољно целокупним искуством одмора у Будви, а просечна оцена задовољства целокупним искуством одмора је 4,42 (од 1 до 5).

Онлајн резервисање је готово заменило директно, а чак 78 одсто гостију сами организују своје путовање. Када је реч о гостима који троше новац за резервације унапред, у просеку они по особи и по путовању троше 376 евра за смештај, 234 еура за превоз до дестинације, 216 евра за изнајмљивање аутомобила и 54 евра за излет.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести