ПОЧИЊЕ ПРИЈАВЉИВАЊЕ У нелегалне зграде стижу струја, вода и гас

Пријављивање грађана који живе у нелегално изграђеним објектима за прикључење на комуналну инфраструктуру почиње данас и трајаће до 15. октобра, а помоћник министра грађевинарства Ранко Шекуларац каже да је све спремно и да је тај рок сасвим довољан да грађани испуне све предвиђене услове.
gas
Фото: Дневник (Филип Бакић)

Ми већ интензивно неколико недеља припремамо челнике општина како бисмо спремно дочекали сутрашњи дан, када крећемо са пријавом свих суграђана који нису имали прикључке на струју и друге комуналне прикључке, рекао је Шекуларац.

Образложио је да грађани, уз захтев за прикључење, треба да приложе очитану личну карту и геодетски снимак, те да су осим тога потребни и неки други документи који ће доказати власништво грађана и њихово право на некретнини. То, може бити купопродајни уговор, уговор о заједничкој градњи и инвестицији или уговор о наследству.

Како би у најширем смислу свима дали могућност да се прикључе, Уредбом коју је донела Влада Србије омогућено је да уз наведене акте може користити и оверена изјава лица да под пуном кривичном и материјалном одговорношћу гарантује да је објекат његов, да је у целости изграђен или купљен од инвеститора, рекао је Шекуларац који је задужен за Сектор за грађевинске послове, спровођење обједињене процедуре и озакоњење. Навео је да су се трудили да поступак поједноставе и додао да је Уредба конципирана тако да постоје две групе предуслова које грађани морају да испуне - правни и технички.

Након утврђивања правних услова, а то су ови о којима сам говорио, надлежни општински орган комуницира са надлежним комуналним предузећем где они проверавају испуњеност техничких услова. Након тога, а најкасније у року од 15 дана након завршетка ове кампање која ће трајати месец дана, ми смо дужни да обавестимо подносиоце захтева о исходу захтева, да ли може или не може да се прикључи односно да ли испуњава услове или не", рекао је Шекуларац.

Навео је да је рок од месец дана, колико ће трајати подношење пријава, сасвим довољан да би се испунили сви предвиђени услови, те указао да је овај поступак одвојен од поступка озакоњења.

Е. Д.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести