Поједностављено царињење експресних пошиљака у Србији

БЕОГРАД: У Србији почиње примена поједностављене и дигитализоване процедура царињења експресних пошиљака, што ће допринети да највећи део таквих пошиљака по приспећу буде обрађен у минималном року од 60 минута.
carina, tanjug
Фото: Tanjug

"Ускоро можете очекивати да ће се око 80 одсто пошиљака пристиглих преко курирских оператора пуштати у слободан промет у року од сат времена по приспећу, што је до сада било незамисливо'', изјавио је данас помоћник директора и координатор Управе царина Веселин Милошевић.

“Да би експресне пошиљке то заиста и биле, неопходно је омогућити и њихово експресно царињење, што смо окончањем овог пројекта успели да постигнемо”, рекао је Милошевић на завршној радионици пројекта “Увођење поједностављеног поступка царињења експресних пошиљака“.

Овај пројекат је реализовала је Немачка организација за међународну сарадњу ГИЗ у оквиру Немачко-српске развојне сарадње, у сарадњи са Управом царина, Министарством финансија и Министарством трговине, туризма и телекомуникација и експресним операторима.

Брзина добијања пошиљки од изузетног је значаја када су у питању пошиљке попут компоненти за производњу, узорци, важни уговори или документа за пословање. 

Нов, у потпуности електронски, начин царињења допринеће уштеди времена и трошкова за привредне субјекте и грађане и подстаћи спољну трговину и директне инвестиције, наводи се и саопштењу ГИЗ-а. 

Сузан Хартман, вођа пројекта Алијанса за трговинске олакшице, рекла је да је за Србију сарадња представника државних институција и приватног сектора била кључна за успех овог пројекта и проналажење најпогоднијег поступка царињења експресних пошиљака.

Према њеним речима током планирања и имплементације пројекта, ова сарадња је не само успостављена, него и подигнута на виши ниво. 

“Од великог значаја за успех пројекта била је управо локална и глобална оперативна експертиза експресних оператора. Њихово искуство и увид у примере добре праксе веома много су допринели проналажењу решења адекватних за Србију”, закључила је Хартман.

Њену оцену потврдила је и Татјана Динкић из Секретаријата Националног координационог тела за олакшање трговине, који је управо на иницијативу пословне заједнице, у новембру прошле године основала Влада Србије. 

Динкић је истакла да је систематичан и заједнички приступ јавног и приватног сектора проблемима који се појављују у спољнотрговинском промету веома важан и да доприноси напорима Владе Србије и њених партнера у процесу олакшања и поједностављења спољне трговине.

Помоћница министра финансија Снежана Карановић, навела је да је Министарсво финансија Србије дало неопходну подршку новој процедури између осталог и кроз Уредбу о изменама и допунама Уредбе о царински дозвољеном поступању с робом, која је ступила на снагу у августу ове године.

Нова поједностављена процедура у складу је са прописима Европске уније и Светске трговинске организације и у потпуности је електронска. У начин и брзини функционисања поступка могли су да се увери и учесници радионице који су у ту сврху посетили Царинску испоставу у Новим Бановцима. 

Завршној радионици пројекта, одржаној у Београду у хотелу Крун Плаза, присуствовали су и представници царина са Западног Балкана, који по угледу на Србију имплементирају исти пројекат у оквиру ГИЗ Отвореног регионалног фонда за промоцију спољне трговине, наводи се у саопштењу. 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести