Пораст плата програмера у Србији

БЕОГРАД: Просечан раст плата програмера у Србији у последњих 12 месеци био је неуобичајено велики - за годину дана је просечна бруто плата порасла са 2.683 на 3.144 евра, показали су најновији подаци Омнес групе.
programer Foto: Dnevnik.rs/F. Bakić
Фото: Није лако бити програмер Фото: Дневник.рс/Ф. Бакић

Ти подаци односе се на бекенд девелопере са више од четири година рада, преноси сајт Стартит.рс. 

"Та екипа су углавном сениор бекенд девелопери, док за медиоре и јуниоре немамо релевантан узорак будући да нас ангажују углавном само за ову групу. У децембру 2017, за бекенд девелопере са више од четири године искуства подаци су следећи – просечна бруто плата од 2.683,75 евра, медијана је 2.502,5 евра и најчешће тражена плата је 3.000 евра. Ове године је ситуација за исту групу следећа: просечна бруто плата од 3.144,77 евра, медијана је 3.200 евра, најчешће тражена плата је 3.500 евра бруто преко агенције", рекла је Невена Софранић из Омнес групе. 

Према прошлом истраживању Стартита из августа 2017, просечна нето плата за програмере са пет година искуства износила је 1.445 евра, а како се наводи, огромну разлику у одређивању тога колико програмери заправо зарађују одређује то да ли су пријављени на пун износ код послодавца или плату добијају преко агенције.

Према речима екипе из ManpowerGroupa, још један приметан тренд је управо то да све више програмера тражи да плату прима преко предузетничке агенције.

"Овај вид пословања усваја све већи број ИТ стручњака, а директна последица овог тренда је пораст зарада на тржишту. Приликом пребацивања са Уговора о раду на предузетнички уговор, кандидати добијају своју бруто плату, што утиче на повећање њихових финансијских очекивања приликом наредне промене посла", навели су из ManpowerGroupa. 

Како се наводи, још један изазов за овдашње компаније, поред већ озбиљног недостатка квалитетних ИТ стручњака, јесте и улазак великог броја нових компанија на тржиште, јер српско тржиште још представља повољну опцију за улагање страним инвеститорима.

Иако је део тих компанија основан или подржан локално, капитал је инострани, те је са њихове стране оправдана инвестиција у давању виших зарада запосленима како би их привукли и издвојили се од постојеће конкуренције.

Иако добро за ИТ тржиште, ове инвестиције додатно отежавању локалним компанијама стварајући компетитивну климу коју је често тешко надмашити.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести