ПОЗНАТА ВОЈВОЂАНСКА ФИРМА ПОНУЂЕНА КУПЦИМА Позната по меду, зимници, доброј ракији...

Имовина компаније Медопродукт из Доњег Таванкута данас ће бити понуђена потенцијалним купцима по почетној цени од 18,69 милиона динара.
Preduzeca prodaja/Dnevnik
Фото: Dnevnik.rs

Фабрика која је широм некадашње Југославије била позната по свом меду, зимници, али и по љутовачкој ракији, у стечају је практично од 2012. године, иако је формално била у стечајној реорганизацији до 2020. године.

Медопродукт је био пример успешне југословенске фирме – из малог пограничног места Доњи Таванкут у непосредној близини Суботице, која је прерађивала воће и поврће, а посебно место у њеној понуди заузимао је мед са укусима воћа и кафе, као и кестен пире.

Развијена производња и преданост запослених, као и дотадашње инвестиције које су се процењивале на 27 милиона долара у зграде и опрему за производњу, нажалост, нису били довољни да преживи деведесете, а потом и године транзиције.

На јавној аукцији Агенције за приватизацију 2003. године капитал Медопродукта продат је за око милион евра конзорцијуму у чије име је уговор са Агенцијом за приватизацију потписао Богдан Родић, познат по власништву над пиваром МБ и оснивачу трговинског ланца Рода маркети.

Акције Медопродукта је од тог конзорцијума 2006. године купио Живојин Ђорђевић, бивши власник суботичке компаније Fresh & co познатој по бренду Неxт, који је продат чувеној мултинационалној компанији Кока-Кола.

Нажалост, поново долазак новог власника није донео бољитак Медопродукту, а управо је Ђорђевић као бивши власник и поверилац предложио увођење стечаја 2012. године.

Борба запослених да некако одрже производњу у Медопродукту трајала је практично до краја стечајне реорганизације и увођења "правог" стечаја у јулу 2020. године. Према подацима стечајне управе, на крају септембра 2023. године, стечајни биланс вредео је 428,43 милиона динара.

Агенција за лиценцирање стечајних управника данас, 4. јануара продаје имовину Медопродукта у Доњем Таванкуту – и то грађевинско земљиште на две парцеле површине нешто веће од 50.000 квадрата са укупно девет објеката, као и пољопривредно земљиште од око 27.000 квадрата.

Према подацима бонитетне куће Company Wall, као власник Медопродукта води се предузеће ГВП за прераду папира, штампарске услуге и трговину из Суботице. То предузеће је, међутим, у блокади укупно 2.036 дана, укључујући и три дана у новој 2024. години.

 B92/BIZNIS.RS

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести