ПРЕГОВОРИ О МИНИМАЛЦУ Синдикати и послодавци остали где су били

Представници синдиката и послодаваца ни на новом састанку преговарачких тимова, последњем пре одржавања Колегијума и седнице Социјално-економског савета, нису успели да приближе ставове у погледу висине минимаца у идућој години и остали су при својим, раније изнетим предлозима.
radnici, radovi, pixabay
Фото: pixabay.com

Душко Вуковић из Савеза самосталних синдиката Србије рекао је Тањугу након састанка да су представници Владе, односно ресорних министарстава, остали су при ставу да минимална зарада може расти четири до шест процената, а тај став деле и послодавци.

– Из Уније послодаваца навели су да су спремни да повећање буде и десет одсто, али траже за то уступке у погледу повећања неопорезивог дела зараде – казао је Вуковић.

Додао је да су синдикати става да би минимална цена рада требало да прати висину минималне потрочашке корпе, која износи око 37.000 динара.

– Можда бисмо и пристали на повећање које би било две или три хиљаде испод тог износа и тако послали поруку Влади и послодавцима да разумемо економску ситуацију и да се изједначење минималца и потрошачке корпе одложи за 2022. годину – рекао је Вуковић.

Из Уније послодаваца навели су да су спремни да повећање буде и десет одсто, али траже за то уступке у погледу повећања неопорезивог дела зараде

Истакао је да свако прихватање повећања испод тог износа даје основу да се настави политика јефтине радне снаге и даљег повећања друштвених неједнакости.

Вуковић је казао да је то последњи састанак преговарачких тимова и да преостаје да се одржи Колегијум СЕС-а и седница.

Нагласио је да је тешко да ће чланови СЕС-а постићи нешто више и да ће доћи до консензуса, али да би ипак волели да дође до неких помака и приближавања ставова.

Чеданка Андрић из УГС „Независност” казала је да су предлози државе и послодаваца за синдикате неприхватљиви и да инсистирају на томе да се минималац изједначи с минималном потрошачком корпом.

– Видећемо да ли ће бити помака на Колегијуму СЕС-а сутра – рекла је она.

Почасни председник Уније послодаваца Србије Небојша Атанацковић казао је да се у привреди нису стекли услови да дође до повећања минималца већег од четири до шест процената и да очекивањања да он расте више нису реална. Истакао је да су послодавци за компромисно решење, али одрживо, односно да не дође до угрожавања пословања већег броја предузећа.

Додао је да се минимална зарада не може повећати више од тога јер се тиме све остале зараде повећавају за сличан проценат и ако привреда не напредује неким већим скоковима.


Завршница 14. септембра

Завршни разговори о минималцу биће настављени 14. септембра на седници Социјално-економског савета.

Минималну зараду прима око 350.000 људи у Србији. Влада је прошле године повећала минималац с 27.000 динара на око 30.000 за 2020.


– Ако би повећање ишло више од реалног, морали бисмо да тражимо компензацију за ту разлику да то не би ишло само на терет привреде и она била највећи губитник већ и уз помоћ државних фондова – рекао је Атанацковић.

Услов послодаваца је да се истовремено усвоји пакет мера које би смањиле трошкове пословања.

У те мере спада пре свега смањење пореза и доприноса најмање један проценат, повећање неопорезивог дела

дохотка, као и укидање парафискалних намета који представљају велики трошак за предузеће.

Д. Млађеновић

 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести