Прогнозе аналитичара: Нафта би ускоро могла да се врати на 100 долара

ЊУЈОРК: Утицајни савез најмоћнијих светских произвођача нафте, група ОПЕК+, наводно разматра највеће смањење производње од почетка пандемије корона вируса ове недеље, што је историјски потез за који енергетски аналитичари кажу да би могао да врати цене нафте на троцифрен ниво.
1
Фото: Ilustracija/pixabay.com

Произвођачи Организације земаља извозница нафте (ОПЕК) и земље нечланице ОПЕК-а с Русијом на челу, које чине алијансу ОПЕК плус, састаће се у среду у Бечу како би донели одлуку о следећој фази производне политике.

Нафтни картел и његови савезници разматраће резање производње за више од милион барела дневно, рекли су Ројтерсу извори из ОПЕК+ групе.

„Министри ОПЕК-а не долазе у Аустрију, што је њихов први долазак у последње две године, с циљем да не учине ништа. Дакле, биће резања (производње) које би могло да буде историјско“, рекао је Дан Пикеринг, шеф за информисање у компанији Пикеринг Енерџи Партнерс, алудирајући на то да је ово први састанак уз физичко присуство делегата чланица алијансе од 2020.

Он је додао, међутим, да очекује да ће стварна количина барела која ће бити искључена с тржишта вероватно износити око 500.000, што ће „бити довољно да се подрже цене у блиској будућности“.

Цене нафте порасле су јутрос за око 4,0 одсто.

Међународно референтна нафта Брент ојачала је на терминском трговању за 4,0 процента на 88,54 долара по барелу, док је америчка WTI нафта скочила за 4,2 посто на 82,83 долара за барел.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести