Путин: Покретање Северног тока 2 повећало би испоруке гаса Европи

ТЕХЕРАН: Пуштање у рад гасовода Северни ток 2 један је од начина да се повећају испоруке руског гаса Европи, иако је половина његових капацитета већ додељена за домаћу потрошњу, изјавио је данас новинарима руски председник Владимир Путин.
gasovod
Фото: pixabay.com

„Имамо спремну другу трасу, то је Северни ток 2. Може да се покрене“, рекао је Путин говорећи о опцијама за решавање енергетске кризе у Европи, преноси Тас с. Он је, међутим, напоменуо да тренутно постоји "проблем" у вези с том рутом.

„Пре око месец и по или два, у разговору са немачким канцеларом (Олафом Шолцом) покренуо сам ово питање и рекао да је Гаспром доделио капацитете, да је створио те капацитете и да мора нешто да уради у вези са тим. Не могу они заувек да висе у ваздуху“, рекао је Путин.

Према његовим речима, немачки канцелар је на то одговорио да има важнијих питања.

„Дакле, морао сам да упозорим да ћемо половину количине гаса предвиђене за Северни ток 2 искористити за домаћу потрошњу и употребу. И Гаспром је то већ урадио, тако да чак и да сутра покренемо Северни ток 2, испоруке (Европи) неће бити 55 милијарди кубних метара годишшње, већ тачно половина од тога“, нагласио је Путин.

Путин: Без турбине преполовиће се доток преко Северног тока 1

Ако се Русији не врати турбина за Северни ток 1, капацитет тог гасовода могао би бити преполовљен са 60 на 30 милиона кубних метара гаса дневно, рекао је синоћ руски председник Владимир Путин после самита у Астана формату у Техерану.

Путин је казао да гасовод Северни ток 1, којим се Европа снабдева руским гасом, функционише са две турбине које дневно испоручују 60 кубика гаса, преноси ТАС С.

"Ако стигне још једна турбина, добро, радиће њих две. Ако не, онда ће радити само једна која ће обезбеђивати 30 кубних метара гаса дневно", рекао је руски председник.

Путин је додао да компанија Гаспром још није добила никакав званичан документ о Сименсовој турбини, која би после ремонта у Канади требало да се врати Русији.

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести