Путниковић: Уредбом најмање задовољни власници пумпи

БЕОГРАД: Уредница портала "Енергија Балкана" Јелица Путниковић изјавила је Танјугу да је цена нафте на лондонској берзи у петак, пред њено затварање, пала са 116 на 109 долара за барел, па би ти требало да то утиче и на цену на нашим пумпама када се буде правила наредна рачуница коштања деривата по новој Уредби Владе.
g
Фото: Tanjug (AP Photo/Luca Bruno)

Она напомиње да није јасно како се формира цена деривата по новом рачуну, али претпоставља да ће Министарство трговине узимати у обзир берзанске цене нафте када буде формирало предлог цене за наредну недељу.

Навела је да је Србија урадила исто што су неке друге земље учиниле раније, а неке сада чине, јер су до сада очито сви тражили модел који ће се најбоље показати у пракси.

Држава увек мора да балансира да не угрози продавце, купце и буџет, што је прилично тешко радити. Сада су свакако незадовољни власници пумпи, јер им је ограничена маржа на горива која се највише продају код нас. Сигурно је и да ће они који су куповали скупље гориво сада да се одлуче за јефитније варијанте евродизела и бензина. Држава се одрекла дела акцизе, мада у Уредби није прецизирано о ком износу је реч, али не би требало да да буде у минусу, јер ако је гориво јефтиније, више ће да се прода, сматра Путниковићева.

Оценила је како може да се догоди да неки власници малих пумпи затворе радње, јер се процењује да им се не исплати да раде, што се дешавало и у другим економијама.

То је почетак рецесије, где људи остају без посла, зато што се компанијама не исплати да раде, рекла је Путниковићева.

Додала је да се нама још није догодио "енергетски туризам", односно да становници околних земаља нагрну на наше пумпе због јефинијег горива.

Пре свега је у БиХ гориво знатно испод два евра, јер најскупљи дизел кошта 3,66 конвертибилних марака, односно изнад 200 динара по литру, док је на већини знатно испод тог износа.

Путниковићева наводи да је Мађарска у договору са свовјом нафтном компанијом МОЛ забранила точење дизела у стране камионе носивости веће од 7,5 тона, јер су грађани суседних земаља направили гужве на мађарским пумпама.

Подсећа да се са истом појавом раније срела Пољска, у коју су масовно долазили Немци када је цена литра у Немачкој прешла два евра.

Она каже да код нас нема гужви на пумпама, јер су људи схватили да горива има, као што га има у читавпо Европи, јер осим Велике Британије, нико није увео ембарго на увоз руске нафте.

Путниковићева каже да веће поремећаје на тржишту могу изазвати најпре поилитичка кретања у свету, попут ратних дејстава у Украјини и неких одлука као што је она земаља ЕУ о искључивању фосилних горива из енергетког микса, која је изазвала енергетску кризу.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести