Радна зона у Руми биће атрактивнија инвеститрима

Министарство привреде Србије и Општина Рума потписале су уговор о преносу 100 милиона динара, чиме Влада Србије помаже изградњу пречистача отпадних вода за индустријску зону „Румен”.
ruma, Dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

Осим субвенција које су издвојене за компанију „Хачинсон”, која послује у тој индустријској зони, Влада Србије се још 2015. године, приликом потписивања Меморандума о сарадњи и разумевању с тим француским произвођачем, обавезала да ће финансирати изградњу пречистача отпадних вода.

Општина Рума ће Министарству привреде одмах послати потврду о преносу власништва над земљиштем на којем ће се градити пречистач и у року од 15 дана на општински рачун че бити пребачено 100 милиона динара. Након тога ће Општина Рума, уз консултације, припремити потребну документацију и расписати јавну набавку за пројектовање и изградњу пречистача.

– Изградњом пречистача у великој мери ће бити растерећен буyет Општине Рума јер у овом тренутку ми финансирамо одвожење и збрињавање отпадних вода из „Хачинсона” – објаснио је председник општине Рума Слађан Манчић. – С друге стране, наша радна зона „Румен” с пречистачем добија на атрактивности и биће доступна и другим инвеститорима који имају потребу за пречишћавањем отпадних вода. То је добар пример сарадње републичких институција и локалне самоуправе, али и потврда да се дата реч поштује.

Он истиче да ће Општина формирати и стручну комисију која ће се старати о процесу изградње пречистача, али и да се цео пројекат не може завршити у кратком року.

– Пошто је у питању јавна набавка велике вредности, рок за прикупљање понуда је 52 дана, а ако се томе дода и рок за евентуалне жалбе, поступак може трајати и три месеца. Не могу са сигурношћу тврдити да ће изградња пречистача и пуштање у рад бити завршени до краја године, али све што буде до нас, ми ћемо убрзати – рекао је Манчић.

Љ. М.

EUR/RSD 117.1119
Најновије вести