РАДНИЦИ ТРАЖИЛИ ВИШЕ Немачка влада повећала минималац по стопи од 6,8 одсто

Немачка влада је у среду формализовала одлуку о повећавању законски гарантоване минималне плате за 82 цента, на 12,82 евра по сату.
novac pare

Први део повећања, на 12,41 евра, ступа на снагу у јануару, а други почетком 2025.

Министар за рад Хубертус Хајл је, према очекивањима, потписао уредбу о минималцу према јунском предлогу заједничке комисије послодаваца и запослених за минималну зараду, преноси агенција дпа.

Укупно повећање одговара стопи од 6,8 одсто. Раднички представници у комисији су одбацили предлог и захтевали веће повећање, али су били прегласани.

Повећањем нису задовољни ни поједини политичари владајуће коалиције Социјалдемократске партије канцелара Олафа Шолца, Зелених и либералне ФДП.

Заменик шефа парламентарног клуба Зелених Андреас Аудреч је агенцији дпа рекао да повећање „није ништа више од лоше шале“ и оценио да људи који обављају тешке послове заслужују више.

Он је комисију критиковао јер је прво најавила једногласан договор, а потом од тога одступила. Комисију је прошлог месеца истим поводом критиковао и Шолц, захтевајући да одлуке о плати убудуће буду резултат договора са консензуалном подршком.

 BIZNIS.RS/B92

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести