Рафинерија нафте у Панчеву обуставља рад због ремонта ЕВО ШТА ЈЕ РАЗЛОГ

Нафтна индустрија Србије (НИС) саопштила је данас да ће Рафинерија нафте у Панчеву (РНП) од сутра до 17. априла обуставити рад због планског ремонта, али напомиње да ће тржиште бити уредно снабдевено свим врстама нафтних деривата, захваљујући повећању обима производње у претходним месецима.

„Обезбеђене су довољне количине залиха за време трајања ремонта”, наводи се из НИС-а, а преноси Енергија Балкана.

Компанија истиче да ће у периоду од 29. фебруара до 17. априла бити изведени плански ремонтни и инвестициони радови на већини процесних постројења у РНП, који ће омогућити унапређење производних процеса, као и повећање поузданости рада постројења у прерађивачком комплексу НИС-а.

„Реч је о највећем, по обиму и комплексности, капиталном ремонту у историји панчевачке рафинерије, а вредност радова и инвестиција у развој процењује се на 95 милиона евра“, наводи се из НИС-а.

О колико обимним радовима је реч показује, податак да ће на радовима, уз раднике у рафинерији, бити ангажовано више од 2.000 запослених у фирмама, екстерним извођачима, истичу из нафтне компаније и додају да ће све активности бити изведене у складу са строгим еколошким стандардима и правилима безбедности и здравља на раду.

Ремонтом је планирана реализација више од 10 инвестиционих пројеката, као и значајног броја пројеката инвестиционог одржавања, а у поменуте активности спадају и обављање прегледа и испитивање опреме под притиском, што је предвиђено законском регулативом Републике Србије, саопштава НИС.

За време трајања ремонта обавиће се и активности које укључују извршење захтева у области безбедности и здравља у раду и заштити животне средине, као и захтева замене и регенерације катализатора.

Инвестициони радови ће омогућити и унапређење поузданости рада постројења за производњу бензинских компоненти и гасова (ФЦЦ), као и унапређење индустријске безбедности и енергетске ефикасности на више постројења у РНП, истиче НИС.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести