РЕНТИРАЊЕ СТАНА ПОВОЉНИЈЕ ОД ПЛАЋАЊА РАТЕ КРЕДИТА Кеш купци чине готово 90 одсто ТРЖИШТА НЕКРЕТНИНА

БЕОГРАД: Цене некретнина на домаћем тржишту су у процесу стабилизације, а након повећања номиналне каматне стопе за куповину стана на око 7 одсто, за већину грађана је исплативије рентирање стана од плаћања рате кредита.
stanovi
Фото: Dnevnik.rs

Директор агенције Арт некретнине, Урош Јовановић, рекао је Танјугу да су прошлогодишње цене некретнина "удариле у плафон", као и да је то пропраћено малим падом потражње.

Дошло је до већег пада тражње код домаћих купаца, док су са друге стране то надоместили странци, претежно, руски држављани, рекао је Јовановић.

Он истиче да није могуће прометовати станове по ценама које се могу наћи у огласима, те да се дешава да имамо велику разлику у ценама за станове који се налазе на истој или сличној локацији.

Навео је пример стана на Старој Бежанији са продајном ценом од  2.000 евра по квадрату.

Понуде за тај стан у староградњи су свакодневне. Иако је стан спреман за комплетно реновирање, понуде које добијамо су свакодневне, и крећу се између 1.900 и 1.950 евра, тако да ће се он извесно продати по понуђеној цени, рекао је Јовановић.

Када тај стан буде сређен, објашњава он, цена по квадрату ће изности око 2.500 евра.

Додаје да се на истој локацији могу пронаћи огласи са ценом по квадрату од 2.500 евра, али да та цена није тржишна.

У разговору са клијентима, каже Јовановић, често добија питање када ће цене станова кренути да падају.

Наша вицедеценијска култура је таква да људи вишак новца улажу у некретнине. Често је ситуација да су људи који купују трећи или четврти стан у 'сукобу' са онима којима је то прва куповина. Они су спремни да плате коју хиљаду евра више пошто је у питању инвестиција, објаснио је он.

Истиче да није реално да дође до пада цена, али да је могуће причати о осцилацији од око 10 одсто у односу на постојеће цене које су формиране крајем прошле године.

Према његовим речима, много је већа потражња станова код кеш купаца, и они чине готово 90 одсто од укупне тражње.

Разлог томе су кредитни услови који су у овом тренутку врло неповољни због инфлације. Номинална каматна стопа за стамбени кредит је у прошлој години износила око 2,5 одсто, док је данас готово 7 одсто, а тромесечни еурибор је повећан за 3,7 одсто", рекао је Јовановић.

Ако узмете кредит од 100.000 евра са периодом отплате од 25 година, са каматном стопом од око 7 одсто платићете на крају између 210.000 и 215.000 евра.

На 80.000 евра кредита, рата на месечном новоу износи око 600 евра, тако да вам је потребна плата од 1.200 евра за куповину, а то може да прушти само мали број људи, каже Јовановић.

Он истиче да су цене станова за издавање у паду и до 30 одсто у односу на прошлу годину.

Оне су сада на нивоу који између времена када су руски држављани почели да долазе у Србију и повећања крајем прошле године. Станови са једном спаваћом собом су издавани на Новом Београду и локацијама у центру Београда по цени од 1.500 евра, док се данас станови са две спаваће собе могу наћи по тој цени, навео је Јовановић.

Истиче да за 95 одсто тржишта некретнина важи да је рента исплативија него рата за куповину стана.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести