Ровињ топ дестинација Срба у ХР; у просеку троше 95 евра дневно

ЗАГРЕБ: Према најновијим показатељима еВизитора, током првих седам месеци у Хрватској је број туриста из Србије порастао у односу на прошлу годину за 12 одсто у доласцима и 20 одсто у ноћењима.
rovinj
Фото: pixabay.com

Већина гостију из Србије посећује Истру, Сплитско-далматинску жупанију и Кварнер, а топ дестинације су им Ровињ, Загреб и Пула, пише хрватски Нови лист.

Уколико бораве у хотелима, најчешће одлазе у Загреб, Опатију и Ровињ, ако се одлуче за камп бирају Ровињ, Јелсу и Врсар, а у приватном смештају највише одседају у Ровињу, Макарској и Цриквеници. 

Како се наводи, занимљиво је да се готово 45 одсто ноћења с тржишта Србије остварује у некомерцијалном сегменту, односно ради се о такозваним викендашима који на одмор долазе у Обровац, Бенковац и Ровињ.

Према једном прошлогодишњем истраживању у Хрватску долазе туристи из Србије чија месечна примања су између 1.500 и 2.000 евра и њих је готово трећина, а затим следе туристи који у просеку зарађују између 1.000 и 1.500 евра. 

Лист наводи да угоститељски радници туристе из Србије веома хвале, наводећи да не питају за цену добре хране и вина, о чему говори и податак да у просеку троше 95,03 евра дневно, што је више од просечне потрошње туриста у Хрватској од 78.77 евра.

Примера ради, Немци у просеку на Јадрану потроше 65 евра дневно.

Последњих година и све више Хрвата посећује Београд, а лист наводи да је прошле године Србију посетило 80.000 грађана Хрватске.

Амерички Си-Ен-Ен је недавно направио листу 11 места које ваља посетити у Србији, а међу којима су, уз Београд као центар ноћног живота, добрих ресторана и битних културно-историјских споменика, још Нови Сад, Суботица, Копаоник, Златибор.

Истовремено, Си-Ен-Ен је Србију назвао новом врућом дестинацијом у Европи.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести