Руф: Буџет Србије са 2018. биће фискално одговоран

БЕОГРАД: Буџет Србије за 2018. годину биће фискално одговоран, изјавио је шеф мисије Међународног монетарног фонда Џејмс Руф.
Šef delegacije MMF, Džejms Ruf Foto: Tanjug
Фото: Tanjug

Очекујемо скроман дефицит од 0,7 одсто БДП-а, што је веома одговорно. Планиран је раст плата и пензија, али и повећање инвестиција и смањење неких пореза за раднике са ниским примањима, што ће допринети расту запошљавања у будућности. Очување фискалне дисциплине биће изазов, али би требало да буде лако у односу на тешко фискално прилагођавање које је већ постигнуто, рекао је Руф за данашњу „Политику“.

Он је казао да је важно да људи осете корист од побољшања фискалне ситуације и да ће повећање укупног фонда зарада бити у складу са номиналним економским растом.

Према његовим речима, доста је урађено када је реч о државним предузећима.

Галеника и Железара су приватизовани. Ситуација се поправила у јавним предузећуима, посебно у Железници. Трошкови у буџету по основу предузећа губиташа скоро су елиминисани. Има још много незавршеног посла, али је доста уређено по том питању, рекао је Руф.

Када је реч о ЕПС-у, шеф Мисије ММФ истиче да сва државна предузећа морају ефикасније да користе ресурсе, више инвестирају како би унапредили ниво услуга које пружају грађанима и да избегну стварање трошкова за буџет.

На питање да ли је лош резултат у првом тромесечју последица само лоших временских услова или и лошег управљања компанијом, Руф наводи да је то последица комбинације оба фактора.

Временски услови јесу важни за производњу у сектору енергетике, али је исто тако важно завршити реформе у овој компанији у којој, као што је познато, има вишка запослених. Истовремено, морају и да се унапреде управљање и пословање, али и да се повећају инвестиције, казао је Руф.

Према његовим речима, људи у Србији разумеју да је ММФ ту да им помогнем, а првобитне мере су биле непопуларне јер је у Србији ситуација била тешка.

Добра вест је да је најтежи део посла обављен и да ће Србија од њега извлачити корист у будућмости. Под условом да реформе буду настављене, закључио је шеф Мисије ММФ.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести