Руф: Честитам Србији на оствареном напретку

БЕОГРАД: Шеф мисије Међународног монетарног фонда Џејмс Руф оценио је данас да економски програм Србије наставља да даје резултате и честитао на напретку који је земља остварила у области макроекономске стабилизације, на завршетку своје последње посете Београду у својству шефа тима ММФ-а. 
dzejms ruf mmf
Фото: Tanjug (S. Radovanović, arhiva)

Мисија ММФ-а, коју је предводио Руф, посетила је Београд у периоду од 29. јануара до 5. фебруара 2019. године ради оцене резултата у 2018., разговора о напретку оствареном у реализацији обавеза преузетих у оквиру Инструмента за координацију политика (ПЦИ) и договора о приоритетима политика за ову годину. 

"Економски програм Србије и даље даје добре резултате. Привредни раст у 2018. години, који је износио 4,4 процента, најбржи је у последњих више од десет година", навео је Руф у изјави за медије.
Годишња инфлација, која је износила 2,0 процента у децембру, како напомиње, наставља да се креће у доњој половини циљаног распона, а фискални резултати су, такође, и даље добри. 

"Општи ниво државе је забележио фискални суфицит од 0,6 процената бруто домаћег производа (БДП) у 2018. години, у складу са циљевима из ПЦИ, а јавни дуг је опао на око 54 процента БДП-а. Даље побољшање учешћа на тржишту рада подржано је веома добрим растом запослености и падом незапослености", истиче Руф.
Додаје да је тим ММФ-а подржао планове власти да се одлучно крене у приватизацију Комерцијалне банке и ХИП Петрохемије.
"Такође смо нагласили важност остварења даљег напретка у припремама како би се обезбедила примена новог система зарада у јавном сектору у 2020. години и преласка на флексибилнији оквир запошљавања у јавном сектору". 

Према речима Руфа, разговарало се и о опцијама за јачање фискалних правила, укључујући поновно увођење индексације пензија у 2020. години. 
"Поред тога смо истакли важност унапређења управљања јавним и државним предузећима у циљу подизања ефикасности и квалитета јавних услуга", навео је, додајући да је тим ММФ-а подржао текуће активности власти у циљу унапређења приоритизације и оцене јавних инвестиција.

"Желео бих и са своје стране да кажем да је ово моја последња посета Србији у својству шефа мисије ММФ-а. На челу наредне мисије, која је планирана за мај, налазиће се Јан Кејс Мартејн. Дугујем велику захвалност властима Србије на гостопримству и тесној сарадњи током протекле три и по године и желим да честитам Србији на веома добром напретку који је остварила у области макроекономске стабилизације, раста и отварања нових радних места", поручио Руф на крају.
Комплетна посета у циљу спровођења друге ревизије аранжмана у оквиру Инструмента ПЦИ, паралелно са консултацијама по члану ИВ за 2019. годину, планирана је за мај. 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести