Ружић: Вратићемо Прибој тамо где му је и место

ПРИБОЈ: Министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић данас је посетио Општину Прибој и том приликом обишао завршене радове на уређењу Немањине улице и Слободну зону "Прибој".
branko ruzic1, tanjug video
Фото: Tanjug (Video)

Ружић је навео да је Влада Србије само ове године уложила у Прибој кроз разне пројекте 700 милиона динара, преноси Глас западне Србије. 
Укупна вредност инвестиције у Немањиној, постављање бехатон плоча на површини од 8.500 квадрата тротоара, је 19,5 милиона динара, од цега је Министарство финансирало 10,6 милиона, а остатак локална самоуправа. 

Према речима Ружића, кроз Канцеларију за јавна улагања издвојен је новац за реконструкцију две школе и топлану, а у оквиру борбе против беле куге направљени критеријуми на основу којих ће се улагати у Прибоју. На основу тога може се очекивати равномернији регионални развој, рекао је Ружић.
Он је додао да квалитет и потенцијал Прибоја лежи у Слободној зони где је тренутно запослено око 350 радника и где се очекује повећање тог броја.
Вратићемо Прибој тамо где му је место. Томе доприноси и конверзија и враћање статуса ФАП-а у систем наменске индустрије и тиме Влада Србије показује висок степен заинтересованости за развитак града. Овде је потребно још више фабрика и радних места, а нове инвеститоре ћемо здруженим снагама и наћи", истакао је министар.

Он је додао да треба искористити и Прибојску бању која има компаративне предности у туристичкој понуди, наводећи да је вода у тој бањи јединствена у свету, а тај потенцијал још неискоришћен, али да се повлаче исправни кораци како би потенцијални инвеститори од Прибојске бање направили једну од најсавременијих бања.

Поводом 4. новембра и одржавања избора за савете националних  мањина, Ружић је рекао да у Прибоју преко 22 одсто становништва припада некој националној мањини, што је драгоценост Србије. 
"Наша мањинска политика, у неким сегметима по стандарду је већа него у многим државама чланицима ЕУ, за шта добијемо и признања. Позивам све припаднике националних мањина да се упишу у бирачки списак како би исказали своје право, и допринели афирмацији свог језика и свега онога што им закон прописује, рекао је министар.

Ружић је навео и погодности увођења централног регистра становништва, коме мора претходити Закон о централним регистрима који треба да буде усвојен до краја ове године. 
"Кад се направи централни регистар у великој мери ћемо омогућити  да се још више штеди време и новац", објаснио је Ружић.
 Он је навео и да је дигитализација један од стратешких циљева Владе који ће временом олакшати живот свима.
Добру сарадњу између локалне самуоправе и Владе РС истакао је и председник општине Лазар Рвовић.

"Помаци на боље су очигледни, али ја сам свестан да има још толико тога да се уради и да се у Прибоју тешко живи и да све ово што радимо јоš увек недовољно", рекао је Рвовић.
"Убудуће очекујемо доста добрих вести за Прибој, нових инвестиција. Позивамо све да дођу и лично се увере у капацитете и бенефиције наше слободне зоне, какви су услови и да ли су задовољни радници. Кад се све то склопи, очекујемо још видљивије резултате, и бољи живот. Ускоро ћемо добити  високошколску установу, како би развили универзитетски део за потебу привреде", рекао је Рвовић.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести