Савић: Неће бити лако утврдити порекло имовине неких људи

БЕОГРАД: Неће бити једноставно спроводити Закон о утврђивању порекла имовине и посебном порезу, јер Србија у претхоном периоду није имала добру евиденцију о имовини људи које треба испитати, оценио је за Танјуг професор Економског факултета у Београду Љубодраг Савић.
p
Фото: pixabay.com

Тешко могу да проценим да ли ће закон бити ефикасан имајући у виду каква су искуства Србије са спровођењем оваквих закона. Није први пут да се доноси закон о пореклу имовине, и на жалост ни један претходни пут држава Србије се није прославила у сповођењу оваквог прописа, подсетио је професор Савић.

Он је додао да постоји више разлога због којих треба бити опрезан када се говори о могућим резултатима.

Ја желим да верујем да ће сада бити боље, али сам апсолутно свестан чињенице да није једноставно спроводити овај закон, имајућу у виду да се испитује прошлост неких људи који су екстремно богати, а на жалост Србија није у претходном периоду имала добру евиденцију за добар део имовине људи које треба испитивати, а посебно нема упоредиве евиденције колики су приходи тих људи и довођење једног са другим у везу, сматра Савић.

Ипак, он налази упориште за одређени оптимизам у начину на који функционише део државне администрације.

Имајући у виду искуство с функцинисањем еУправе у вези са вакцинацијом, ја имам одређену дозу оптимизма да ће овог пута то можда бити мало боље, управо рачунајући на то да је сада због напретка технологије и овладавања њоме у Влади Србије могуће унакрсно повезати неке чињенице из којих се може понешто закључити, рекао је професор.

Упркос томе, упозорио је да неће бити лако повезати многе битне чињенице у вези с пореклом прихода и начина стицања имовине.

Тешко је уназад то некако повезати, испитати, доказати, али ајде да верујем да ће сада неки људи који не могу да документују и објасне како су стекли богатсво ипак платити оно што је требало да плате у некој претходној итерацији, када су стицали та богатсва, а посебно када је реч о неким људима који су стекли енормна богатства кроз неке криминалне радње, оценио је професор.

Он очекује да ће се држава најклакше "обрачунати" управо с криминалцима.

Тешко је сад спорити неким људима који су цео живот радили поштено, али имамо неке људе који немају ниједан дан радног стажа, којии немају регистроване фирме, који просто немају ништа опипљиво и нормално, а имају енермно богатство. Само је питање да ли се то води на њихово име, рекао је Савић.

Напоменуо је да ће многим чињеницама тешко моћи да се уђе у траг, и додао како је тешко свим лоповима ући у траг, али да ћемо бити задовољни уколико би бар неки који нису поштовали закон платили држави оно што нису раније платили.

Професор Савић је подсетио и на такозване транзиционе добитнике чију имовину такође није лако идентификовати.

Њима је тешко ући у траг, зато што су они ''муљакали'' пре 20 или 30 година и како је рекао онај мој колега Млађан Динкић ''не питам вас за први милион ако поштујете правила игре''. Неки су у међувремену научили правила игре, па је тешко ући у порекло њихове имовине, оценио је Савић.

Он је напоменуо како институције морају бити опрезне како са "прљавом водом из корита не би избациле и дете", јер, додаје, нису сви стекли богатство на нелегалан начин.

У сваком случају има категорија за које углавном знамо да не плаћају порез. Да се не наљуте, али естрадни уметници који су данас у поблему зарадили су велико богатство, а нису плаћали порез. Постоје читаве категорије људи који нису плаћали, рекао је професор Савић.

Закључио је да порески инспектори имају много искуства у процењивању кога треба испитати и да држави нико не може да порекне право да испита порекло нечијег новца.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести