Савић: Са Русијом вероватно компромис по питању гаса

БЕОГРАД: Професор Економског факултета Љубодраг Савић каже да ће за Србију бити велики успех уколико у преговорима са Русијом о новом уговору за снабдевање руским гасом цена буде што више везана за нафтну формулу односно кретање цене нафте и ако буде постигнут дугорочни уговор на 10 година.
nafta
Фото: pixabay.com

"У игри је више опција, а најбоља и најприхватљивија за Србију би била цена која би већим делом била одређена према нафтној формули и ако би то могло да се рачуна између 500 и 600 долара за 1.000 кубних метара гаса", рекао је Савић Танјугу, уочи најављеног разговора председника Русије и Србије о новом гасном аранжману.

Велики успех би био ако бисмо добили гасни уговор на 10 година, као и уколико би могли у сваком тренутку, без обзира шта се буде дешавало, да обезбедимо сигурно снабдевање гасом, рекао је Савић и нагласио да ће ово последње бити најтеже обезбедити.

Сматра да је Србија у тешкој ситуацији и да ће услови гасног уговора највише зависити од тога да ли ће наша земља увести санкције Русији.

"Видећемо, ако буде краћи период, то ће бити ''жути картон'' од Русије - ''нисмо задовољни вашим понашањем, али не можемо ни да вас гурнемо на другу страну''", рекао је Савић.

Ипак, он очекује да ће у преговорима руском страном бити постигнуто неко компромисно решење око гаса.

Савић истиче да Србија није увела санкције Русији, али да не може да се каже да је само стала иза руске стране, већ да пре свега штитимо наш интерес.

"Ако не уведемо санкције, логично је да можемо да очекујемо неку повољнију цену гаса", навео је Савић и напоменуо да ће питање

гаса вероватно бити "део игре Русије", која очекује подршку и да ће дати прилику Србији да још мало размисли и дати уговор за снабдевање гасом на краћи период.

Савић је мишљења је да би то била врста притиска на нашу земљу.

Објашњава да цена нафте не осцилира као гас, који је у ишао и до 3.600 евра за 1.000 кубних метара, док цена нафте, иначе, осцилира између 30 и 120 или 130 долара за барел и врло ретко достиже 150 долара.

Каже да је велики број страних инвеститора дошао у Србију управо због ниске цене струје и гаса и да је и због тога веома важно да добијемо што бољу цену за руски гас.

Када је реч о договору председника Вучића и мађарског премијера Виктора Орбана да Србија ускладишти 300 до 500 милиона кубика гаса у Мађарској, Савић је истакао да је то веома добар потез пошто наша земља има проблема са недовољним капацитетом подземног складишта гаса у Банатском Двору и не може дневно више да повуче од пет милиона кубика.

Савић истиче да постоји добра сарадња Србије и Мађарске која, такође, трпи притиске од ЕУ, као и да је договор са Орбаном изванредан потез, јер даје Србији алтернативу.

Савић је прокоментарисао и отварање Светског економског форума у Давосу на коме је први говорио украјински председник Володимир Зеленски што је по његовим речима показало да је Украјина суштинска тема овогодишњег форума, на коме ће западне земље послати јасну поруку.

"Ситуација у којој се налази свет... види се и по изјави Бајдена и начину на који се одредио према Тајвану и Кини, затим по томе какав је одговор Кине и позиција Кине када су у Давосу аплаудирали украјинском председнику док је кинеска делегација остала уздржана. Свет не чека ништа добро, свет је више од две године у проблему у економском смислу и због чињенице да је капиталистички модел функционисања такав да се у све мањем броју руку гомила светско богатство, а све је више сиромашних и екстремно сирмашних, што капитализам већ дуго вуче у кризу", сматра Савић.

Каже да се прибојава да сада улазимо у "финале" те ситуације и да има утисак да се у свету праве блокови за дефинитивни обрачун, али у војном смислу.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести