Сезонцима солидна зарада и у Новом Саду, Суботици, Београду

НОВИ САД: Као и сваке године, у мају стартује летња туристичка сезона, отварају се баште у ресторанима, више је гостију и знатно расте потреба за радницима у угоститељству.
kafic ugostiteljstvo
Фото: Dnevnik (arhiva)

То је сценарио који се понавља стално, с њим се суочавају у многим другим државама, посебно онима у којима је туризам важна привредна грана, као што су Грчка, Хрватска, Црна Гора... У тим земљама увек недостају радници у свим сферама угоститељства. Како стоје ствари, слично је и у Србији, а изгледа да ће се тај тренд и наставити - јер многа радна места дуго остају упражњена.

О томе сведочи и број огласа за слободна и готово стално расписана радна места за посао у угоститељству. Траже се кувари, помоћни кувари, пица мајстори, конобари, бармени, шанкери, собарице, рецепционери.... Посао се нуди широм Србије - у великим градовима, али и мањим местима, у бањама, планиским центрима...

По речима ПР менаџера Инфостуда Милоша Туринског на сајту послови.инфостуд је у понуди велики број слободних радних места у Србији, а највише огласа је за радно место у великим градовима - Београд, Нови Сад, Ниш, Суботица, Зрењанин...

- На нашем сајту предњачи понуда послова за радна места у Србији, па је тако и за угоститељство - каже Турински. - Тражене су све угоститељске струке, пре свега, кувари, конобари, бармени, хостесе, рецепционери... Познато је да је у угоститељству и хотелијерству велика флуктуација радника, односно чести доласци и одласци на неку позицију и то је посебно изражено сада, током летње сезоне, када се и отвара велики број радних места.


Није само зарада

Радника у угоститељству нема довољно, позебно у сезони јер се многи грађани Србије упуте пут морских дестинација и практично шест месеци раде и живе ван своје земље.

Разлога за такву одлуку је више а, иако је најчешће пресудна зарада која је и до два пута виша него у Србији, има и оних којима то представља стицање нових искустава и знања, напредак у каријери, до оних који пола године проведу на мору.


Он указује да послодавци сада тешко проналазе раднике, да је далеко већи број огласа за попуну радног места од броја заинтересованих радника да се запосле.

- Послодавци тешко проналазе кандидате па се неретко дешава да попуњавају позиције, односно запошљавају и раднике с мањим степеном квалификације него што је оглас подразумевао на почетку. С друге стране, кандидати од послодаваца траже добре услове - зарада, радно време... - каже Туриснки. 

Дакле, слободних радних места за рад у угоститељству има и послодавци свакодневно оглашавају низ позиција на којима им фале радници, али једноставно нема довољно заинтересованих да би се места попунила. Што се тиче зарада, оне зависе од позиције на којима се ради, али и других фактора - величине града, врсте туристичког места... Највеће плате су, наравно, у највећим градовима и најразвијенијим туристичким центрима - Златибору, Копаонику, бањама... а крећу се од око 45.000 динара па до изнад 100.000 динара. На највише плате могу рачунати кувари, и то главни, који са собом доносе и велико искуство, а слично је и с искусним барменима. Неки послодавци радницима дневно исплаћују зараду, а дневница се креће од око 2.000 динара па навише и најчешће је резервисана за конобаре - који могу да рачунају и на бакшиш, а све чешће и на проценат.

Менаџер може да рачуна на месечну плату и до 95.000 динара, али има и послодаваца који за тај посао нуде упола мање новца - 45.000 динара. За радно место конобара послодавци нуде и фиксну месечну плату која стартује од око 55.000, плус бакшиш, па навише, а бармени могу зарадити и до 130.000 динара. За радно место шанкера зараде се крећу од око 50.000 па до изнад 70.000 динара, рецепционера од око 50.000 па до око 80.000 динара - што зависи од врсте хотела, места где се он налази. Занимљиво је да се за рад на овој позицији, уз искуство, најчешће тражи виша или висока стручна спрема, знање енглеског и још неког страног језика, рад на рачунару, а у опису радног места неретко је и "ускакање" кад нема конобара или шанкера.

Д. Млађеновић

 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести