Сива зона квари посао трговцима

У  Привредној комори  Војводине одржана је друга седница Групације за трговину, а секретар Удружења услуга ПКВ Славица Хајдер истакла је да је основна улога ове Групације, да укаже на проблеме које у свакодневном пословању имају привредни субјекти који се баве трговином и да, како каже, покреће иницијативе ка новим законским решењима, али и ка измени постојећих, све у циљу стварања што повољније пословне климе и стварања фер односа на тржишту.
prodavnica, yt printscreen
Фото: Youtube Printscreen

- Трговина постаје све значајнија привредна грана Војводине- рекла је Хајдер - У укупном извозу Покрајине учествује преко десет одсто, у увозу преко 23 одсто, а остварени ниво промета у трговини на мало се у последње две-три године стално повећава.

Иначе, трговина, а посебно малопродаја, представља значајан фактор раста и конкурентности, као и новог запошљавања. Има значајну улогу у креирању тржишних услова привређивања, као и у привлачењу директних инвестиција у трговини на велико и трговини на мало.

Додала је да трговцима велики проблем представља сива економија, затим недостатак радне стране, али и непоштовање рокова приликом наплате потраживања од 60 дана, као и парафискални намети који оптерећују привредна друштва, за које они не добијају адекватну противуслугу. Председник Групације за трговину ПКВ Споменко Ђордан, представник „Универекспорта”, истакао је да је један од кључних проблема сиво тржиште и напоменуо да је потребно учешћа целокупног друштва како би се направио велики помак у његовом сузбијању.

Уредба о обавезној производњи и промету хлеба је продужена по ко зна који пут, из нама непознатих и нетржиштних разлога (Споменко Ђордан)

„Оно што нас конкретно сад занима, јесте Уредба о обавезној производњи и промету хлеба која је продужена по ко зна који пут, из нама непознатих и нетржиштних разлога. Сматрамо да нема потребе више да се продужава, јер је практично постала кочница за рад трговинских предузећа и пекарске индустрије. Једна од следећих иницијатива ће бити у вези са потрошачким кесама које практично нису еколошке, да видимо на који начин да се смањи потрошња тих кеса и да се смањи тај трошак, а такође, да се тиме утиче на побољшање еколошке средине у којој ми и наши потрошачи живимо”, истакао је Ђордан.

Д. Мл.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести