СЛОБОДНО ТРЖИШТЕ РАДА ОД 1. МАРТА НА ОТВОРЕНОМ БАЛКАНУ Свака друга српска фирма чека раднике из Албаније и Северне Македоније

Да ли ће ускоро, односно од 1. марта, када ступа на снагу потпуно слободно тржиште Отвореног Балкана бити мање упражњених радних места, видеће се, али је корак ка томе направљен јер су у Скопљу потписана два протокола који ће омогућити да се успостави слободно тржишта рада за земље Отвореног Балкана – у Србији, Северној Македонији и Албанији.
gradjevinci, Pokrajinska vlada
Фото: Покрајинска влада

По речима председника Србије Александра Вучића, то је велика и важна вест и у многоме ће допринети стварању бољег пословног амбијента и за домаће и стране компаније, превазилажењу проблема с недостајућом радном снагом и стварању тржишта радне снаге које више није од шест или седам милиона становника већ се, уз Албанију и Северну Македонију, приближава бројци од 11 милиона становника.

Да подсетимо, потписани су Протокол о условима за слободан приступ тржишту рада и Протокол о повезивању шема електронске идентификације помоћу ИД броја. Захваљујући њима, долазак/ангажман радника у све три земље биће много једноставнији. Много је грађана Србије, а наравно и Албаније и Северне Македоније који су отишли да раде у земље Европске уније и да радника одређених струка нема довољно, а сада ће моћи да остану у региону.

 По речима министра информисања и телекомуникација Михаила Јовановића, радници из Албаније или Северне Македоније моћи ће да дођу у Србију и раде без икаквих административних и било каквих других препрека - или за те грађане или њихове послодавце.  Он је указао и да је прелазак граница одавно омогућен само с личном картом, као и да ће све то заједно помоћи у даљем развоју наше привреде, бржој флуктуацији радне снаге, што је битно и у контексту Експа 2027.

- Они ће моћи слободно да раде у Србији без потребе да имају боравишну дозволу, да имају неке радне дозволе - рекао је Јовановић. -Наравно, исто важи и за држављане Србије ако оду у Албанију или Северну Македонију. Имаћемо увид у сва слободна радна места у три државе, а националне службе за запошљавање су саставни део тог система.


Приступ и преко портала електронске управе

Михаило Јовановић је истакао и да грађани ове три земље могу да конкуришу на тржишту рада преко портала електронске управе, преко својих националних е-Портала.

- Свако ко има налог на порталу електронске управе моћи ће истовремено да постане и грађанин Отвореног Балкана и да добије свој Опен Балкан ИД број и одмах да аплицира за слободан приступ тржишту рада - рекао је Јовановић. - Добиће јединствену потврду са QР кодом, с којом ће моћи да оде код свог послодавца.


По речима председника Привредне коморе Србије Марка Чадежа, успостављење слободног тржишта рада за нашу земљу је јако важно због због предстојеће пољопривредне сезоне.  Он је истакао да, према подацима из анкета, више од половине компанија у Србији и Северној Македонији има проблем са радном снагом.

- Уз ове протоколе, долазак радника у све три земље биће олакшан - рекао је почасни председник Уније послодаваца Србије Небојша Атанацковић. - Компаније у Србији, сигурно је, имају потребу за радницима и у интересу привреде је да се направи таква размена и људи запошљавају, а предност је и то што је реч о истом региону, сличном менталитету, близини куће... Што се тиче тржишта Србије, очекујем да ће највише ангажованих бити у пољопривреди и грађевинарству.

Председник Савеза самосталних синдиката Војводине Горан Милић указује да је у све три земље присутан дефицит одређених струка,  да ће у Србију највише долазити радници у грађевинарству, пољопривреди, саобраћају и угоститељству, а да ће за долазак или одлазак радника највероватније најважније бити то колике су зараде у којој земљи.

Д. Млађеновић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести